Voormalige FNG-dochter Miss Etam lijkt te wachten op haar redding, ondanks de doorstart. Facturen noch lonen zouden betaald worden. De vakbonden dreigen met een faillissementsaanvraag, een dertigtal winkels zijn al dicht.
Conflict met winkeleigenaars
Het personeel luidt het alarm bij Miss Etam, met zo’n 100 winkels tot voor kort de grootste Nederlandse dochter van het failliete FNG. Begin september maakte de keten, net als de rest van de Nederlandse activiteiten van de Belgische groep, een doorstart onder zakenman en voormalige FNG-vertrouweling Martijn Rozenboom, maar nu lijkt vooral chaos er baas te zijn.
Sinds de doorstart zouden nog geen lonen zijn uitbetaald en ook andere contracten schijnen nog niet te zijn vernieuwd. Zo zou het afval op sommige locaties niet worden opgehaald en wordt ook de huur van de winkels niet gestort. Dat bericht het Algemeen Dagblad op basis van getuigenissen van medewerkers.
Wegens conflicten met verhuurders hebben de voorbije dagen al meer dan dertig vestigingen de deuren gesloten. Concreet zijn er plannen om 33 winkels te sluiten – in zoverre die niet al dicht zijn. Het gaat onder andere om panden in Leiden, Tilburg, Sittard en Arnhem. Van nieuwe collecties zou in de open gebleven winkels bovendien nog geen sprake zijn.
Met argusogen bekeken
Vakbond AVV dreigt ermee via de werknemers het faillissement van de keten aan te vragen als het betalen van de lonen nog langer uitblijft. Alle werknemers is gevraagd om een loonvordering in te dienen en de vakbond heeft al een advocaat bij de zaak gehaald. Er zijn inmiddels weliswaar nieuwe contracten opgemaakt voor de medewerkers, maar die zouden niet kloppen.
De druk op de nieuwe eigenaar van Miss Etam en zusterketen Steps ligt hoog, omdat ondernemer Martijn Rozenboom een kwalijke reputatie heeft als bedrijvendokter. Gespecialiseerd in het overnemen van noodlijdende ketens, verwijten critici hem de formules leeg te zuigen en voor dood achter te laten. Eerder was hij ook al betrokken bij de mislukte doorstarten van McGregor en Op=Op Voordeelshop. Bovendien had Rozenboom connecties met de oprichters van FNG, die nu verdacht worden van frauduleuze praktijken zoals witwassen en valsheid in geschrifte.
Zijn historische banden met het merk bezorgden Rozenboom echter het vertrouwen van het management van FNG in Nederland, dat aan mocht blijven na de doorstart. De overnemer beloofde ook langdurige plannen te hebben met de FNG-ketens en er een mooie toekomst voor te zien. Kort na de doorstart, verkocht de ondernemer de formules Expresso en Claudia Sträter door aan Van Uffelen Group om zich te concentreren op Steps en Miss Etam.