“Bewust van verantwoordelijkheid”
“Lidl is zich bewust van zijn verantwoordelijkheid voor mens en natuur”, stelt de keten in een bericht. “Daarom is Lidl al een tijd bezig met strategieën om het gebruik van bepaalde chemische stoffen uit het productieproces te weren.”
Onder druk van Greenpeace en andere milieuorganisaties heeft Lidl nu een stappenplan uitgerold om ten laatste tegen 2020 alle schadelijke stoffen uit kleding te bannen. Tegen juni 2016 mogen leveranciers bijvoorbeeld geen alkylphenolethoxylaat meer gebruiken, nog een jaar later geldt dat voor stoffen die het immuunsysteem en de voortplanting schaden.
Het nieuws is een grote opsteker voor de Detox-campagne van milieuorganisatie Greenpeace. Lidl, de op drie na grootste retailer wereldwijd, verkoopt jaarlijks voor meer dan een miljard euro aan textiel. In zijn thuisland Duitsland is de discounter zelfs een van de tien grootste kledingverkopers.
“Voorbeeld voor andere supermarktketens”
De stap van Lidl komt nauwelijks een maand na die van concurrent Tchibo, een kleinere Duitse discountketen. Eerder sloten ook al modegiganten als Adidas, Burberry, C&A, H&M, Nike en Zara zich bij de Detox-campagne van Greenpeace aan. Eind november deed ook Puma dat.
“Door zich achter de Detox-campagne te scharen, bewijzen modeketens, luxemerken, sportmerken en nu ook grote distributieketens dat het mogelijk is voor de textielindustrie om de manier te veranderen waarop onze kleren worden gemaakt”, zegt Manfred Santen van Greenpeace Duitsland.
“De mondiale winkelreus Lidl zet hiermee een enorme stap vooruit. Nu moeten ook Aldi, Penny, Tesco, Carrefour en Walmart hun productie aanpassen. Weg van kwantiteit, terug naar kwaliteit”, besluit Santen.