(Update) Eén van de bieders op de failliete modeketen e5 Mode was de Nederlandse ondernemer Lex Hes, met een bewogen verleden bij onder andere Miller & Monroe en Witteveen. De vakbonden sloegen alarm, waarna hij zich als kandidaat terugtrok. Hes verdedigt zich in een reactie.
“Volstrekt ongeloofwaardig”
Volgens vakbond ACV Puls was de Nederlander Lex Hes één van de bieders op het failliete e5 Mode, en dat was niet naar de zin van vakbondssecretaris Sven De Scheemaeker: “Hes belooft gouden bergen maar is volstrekt ongeloofwaardig. Het kan niet dat het lot van honderden loyale medewerkers die zich decennialang ingezet hebben voor e5 Mode in handen komt van zo’n avonturier. We zullen alle juridische en syndicale middelen gebruiken om dat te beletten,” zei hij aan De Standaard.
Na die negatieve media-aandacht trok Lex Hes zich terug als overnamekandidaat. In een formele reactie verdedigt Hes zich niettemin tegen beweringen in de pers dat hij retailbedrijven opkoopt om ze vervolgens failliet te laten gaan. Hij dook bijvoorbeeld eerder al op bij Witteveen en Charles Vögele (onder de groep Victory and Dreams), en Miller & Monroe.
Reactie: “Onverwacht insolvent”
Zowel Charles Vögele als Men at Work zijn volgens Hes failliet gegaan onder een andere eigenaar. Hij speelde in het geval van de overname van de Charles Vögele-winkels in Nederland slechts een adviserende rol, klinkt het. Bij Bonita sloot Hes een overeenkomst met eigenaar Tom Tailor, maar door financiële problemen bij die groep gaven de banken geen toestemming. “Ik heb geen enkele bemoeienis met dit bedrijf gehad”, aldus Hes.
“De enige winkels welke in België gehad heb, zijn in 2009 gestart en in 2015 failliet gegaan. De winkels van Miller & Monroe zijn meer dan twee jaar na de start failliet gegaan, doordat de beursgenoteerde verkoper van de Duitse tak vijf weken na de verkoop totaal onverwacht insolvent bleek te zijn”, reageert de ondernemer.
Nog actief in Nederland en daarbuiten
Vervolgens zou de reden van een bieding op e5 mode zijn, dat hij in Nederland teveel in de kijker liep. Hes was ook betrokken bij een doorstart van de Scapino-winkels in België onder de naam The Fashion Market – een verhaal dat ook al snel op de klippen liep.
Niet waar, luidt het weerwoord: bij Scapino had Hes slechts een adviserende rol, verdedigt hij. De ondernemer beklemtoont dat hij in Nederland nog actief betrokken is als adviseur bij verscheidene bedrijven en momenteel ook betrokken is bij biedingen in Duitsland en Oostenrijk. “Een week geleden is een bod op een bedrijf in het Verenigd Koninkrijk wegens te lage prijs afgewezen”, zegt Hes.
De vrees van de vakbond was dat het met Lex Hes dezelfde kant zou opgaan als met Dirk Bron, de ondernemer die de Belgische Blokker-winkels overnam en met Mega World een complete ravage achterliet. De Scheemaeker riep de gerechtsmandatarissen op om voor solide geloofwaardige partijen te kiezen. Onder andere de Belgische modeketens ZEB en JBC hebben geboden op (een deel van) de e5 Mode-winkels. De ondernemingsrechtbank bepaalt op 26 januari het winnende bod.