De coronacris heeft ook zware gevolgen voor de textielindustrie in Azië. Westerse modemerken als Primark en Zara schorten massaal bestellingen op, waardoor fabrieken moeten sluiten en grote werkloosheid dreigt.
Lockdown
Kledingproducenten in onder andere Bangladesh, Cambodja, Myanmar en Vietnam zagen tot nu toe slechts enkele tientallen fabrieken sluiten, vooral door verstoorde toeleveringsketens in China (waar het virus het eerst uitbrak en nog steeds de belangrijkste leverancier van de grondstoffen voor veel kledingfabrikanten). In Vietnam, een van de grote textielexporteurs in de wereld, bedroeg de groei van de sector in januari en februari nog slechts 1,7%. Nu steeds meer delen van Europa en de Verenigde Staten in lockdown gaan en grote moderetailers hun orders terugschroeven, dreigt de productie helemaal stil te vallen.
Primark heeft vorige week tientallen bestellingen geannuleerd en heeft leveranciers – waarvan er vele in Zuidoost-Azië zijn gevestigd – geadviseerd om “ernstig te overwegen om alle huidige en toekomstige productie en de inkoop van materialen in verband met bestellingen van Primark stop te zetten“, schrijft Asia Times. Marks & Spencer liet vorige week nog weten dat het de kledingbestellingen de komende maanden met ten minste 118 miljoen dollar (110 miljoen euro) zal verminderen. Een hele reeks andere ketens (waaronder Zara, Mango, Macy’s en J.C. Penney) hebben hun orders ook al ingekrompen of helemaal opgeschort.
Levensbelang
De fabrieken in Bangladesh hebben naar schatting al 138 miljoen dollar (125 miljoen euro) verloren door geannuleerde of geschorste orders van internationale merken. De Vietnamese overheid vreest dat de export naar Europa in de eerste twee kwartalen van het jaar met minstens 8% zal dalen. Lokale rapporten suggereren dat tientallen kledingbedrijven reeds Europese en Amerikaanse leveringscontracten hebben verloren.
Intussen nemen Europa en de VS steeds strengere maatregelen tegen het coronavirus, waardoor de schade wellicht nog veel groter zal worden. In Cambodja is de export van kleding en schoeisel goed voor 40% van het bruto binnenlands product. De sector stelt meer dan 800.000 mensen tewerk, en is daarmee de grootste werkgever van het land. In Vietnam genereerde de kledingindustrie in 2018 meer dan 36 miljard dollar (33 miljard euro) aan inkomsten.