De coronacrisis heeft rake klappen uitgedeeld in het modelandschap, maar de Belgische familieketens vechten onvermoeibaar terug. Het lang gevreesde e-commerce blijkt nu een reddende engel en ook de omstreden uitgestelde soldenperiode wordt dankbaar aangegrepen.
E-commerce verdubbeld
Bij damesmodeketen Bel&Bo is het aandeel van de onlineverkoop tijdens de lockdown verdrievoudigd van 4% naar 12% van de totale omzet. Hoewel dat nu weer gezakt is naar 8%, noemt CEO Michel Delfosse de webshop “een blijvend gegeven”. In november komt dan ook een nieuwe versie, bericht Trends na een bevraging bij vier retail-CEO’s.
De cijfers zijn gelijklopend bij JBC-moeder Claes Retail Group (CRG): ook daar werd de initiële verdrievoudiging inmiddels een ruime verdubbeling, waarbij de keten rekent op een blijvende verschuiving. Hoewel het corona-effect wegebt, ziet ook Bristol een verdubbeling van de e-commerce. Schoenen Torfs haalt sinds de sperperiode 50% meer online-omzet.
Hoewel het uitstellen van de zomersolden tot augustus zowel voor- als tegenstanders kende en de gemiddelde verkoopcijfers van het begin met -40% dramatisch worden genoemd, zijn de bevraagde ondernemers opvallend tevreden over de koopjesperiode. Michel Delfosse (Bel&Bo) is zelfs “fervente voorstander van koopjes in augustus en in februari”. Ondanks een licht lagere omzet boekte de keten in juni, juli en augustus overigens een hogere nettomarge.
Herstel, geen inhaalbeweging
Bij CRG hadden de hittegolf en de verstrengde coronamaatregelen in augustus een negatieve impact, al waren er toch “mooie omzetten”. “In de tien weken van juni tot midden augustus zagen we geen daling in vergelijking met vorig jaar”, zegt CEO Bart Claes deels tevreden.
Dat was bij schoenenverkoper Torfs wel het geval: tussen midden juni en midden augustus was er een omzetdaling van 6%, in de fysieke winkels zelfs 15%. In de baanwinkels ligt de omzet momenteel 10% lager dan een jaar eerder, in de stadswinkels van Torfs en de winkelcentra hinkt de verkoop nog altijd 30 tot 40% achterop. Wel is de cashflow er sinds 30 juni weer positief.
Wat de toekomst brengt? Hoewel de onzekerheid overheerst, houden de Belgische moderetailers de moed erin. De geleden schade valt niet meer in te halen, wel te beperken. JBC en Bel&Bo prijzen zich gelukkig voldoende reserves te hebben, Bristol hoopt op een tijdelijke kapitaalinjectie van de banken. Wouter Torfs wil dan weer lagere huurprijzen verkrijgen van de winkeleigenaars. “Als er geen tweede lockdown komt, komen we erdoor”, vat Bart Claes de algemene teneur samen.