Speelt FNG ook Ellos, zijn laatste pion, kwijt? De banken eisen bovenop de terugbetaling van een lening van 20 miljoen euro nog een schadeclaim, waardoor de verkoop van het e-commerceplatform dringend wordt.
Ellos oogst interesse
Het consortium van vier banken dat FNG in nog maart een krediet van 20 miljoen euro verleende, dient nu een schadeclaim in. Dat bericht De Standaard. De banken willen niet alleen hun geld terug, waarvoor destijds behalve FNG ook het Vlaamse overheidsvehikel Gigarant voor borg stond, ze vragen nu ook een schadebedrag bovenop.
Op die manier komt FNG, waarbinnen na het faillissement alleen nog de Scandinavische onlineformule Ellos overblijft, onder steeds meer druk te staan om de laatste dochter gauw te verkopen. Er zouden op dit moment al verkennende gesprekken lopen om de pas vorig jaar overgenomen retailer weer van de hand te doen. Ex-eigenaar Nordic Capital, maar ook andere investeerders en zelfs retailers zouden interesse tonen.
De coronacrisis heeft Ello simmers geen windeieren gelegd: de onlineverkoper voorspelt dit jaar een omzet van bijna 300 miljoen euro, wat 15% meer is dan een jaar geleden. Ook de brutowinst zal naar verwachting een derde hoger uitkomen, goed voor een winst van 30 miljoen euro.
Voor blok gezet
FNG zou met de verkoop van Ellos toch nog een troostprijs van enkele euro’s per aandeel willen uitkeren aan de aandeelhouders, aldus De Standaard, maar daar lijken de banken nu een stokje voor te willen steken. Hoewel de raad van toezicht van de modegroep de claim verwerpt, trekt FNG mogelijk aan het kortste eind: de banken houden ook de rekeningen nog steeds geblokkeerd.
Die blokkade, die eerder al het faillissement van FNG onafwendbaar maakte, is tekenend voor de houding van de banken in het hele dossier. Naar verluidt onder aansturen van ABN Amro, blokkeerden de banken ook gesprekken met ondernemers – de namen van Martijn Rozenboom en Dieter Penninckx circuleren – rond een mogelijke doorstart, en kregen medewerkers hun maaltijdcheques eerst niet uitbetaald.