(update) De curatoren zoeken nieuwe huurders voor bijna honderd Belgische winkels van de FNG-groep. Tot maandag wordt de inboedel geveild aan bodemprijzen terwijl overnemers zelf een deal mogen sluiten met de eigenaren, maar zelfs dan lijkt het potentieel beperkt.
15.000 euro voor de inrichting
Handelaars krijgen tot maandag de kans om te bieden op de resterende Belgische winkellocaties van FNG. Meer dan negentig panden worden door de curatoren geveild, waarbij kandidaat-huurders de volledige winkeluitrusting en het huurcontract kunnen overnemen. In tegenstelling tot wat eerder de media haalde, vragen de curatoren te bieden op de winkelinrichting per vestiging, bovenop de huurprijs van het pand.
Bij voormalige winkels van Brantano is elk bod vanaf 15.000 euro welkom voor de winkelinrichting, een fractie van de dertig miljoen euro die FNG destijds in de modernisering van de winkels stak. Voor de overname van het huurcontract moeten kandidaten weliswaar zelf een akkoord bereiken met de verhuurder.
Er zou veel interesse zijn, en dat aan beide zijden van de taalgrens, zegt althans curator Geert Van Deyck tegenover De Standaard. De vraag is wel wat de veiling in het laatje zal brengen voor de failliete modegroep: volgens de banken zal de veiling minder dan een miljoen euro opbrengen.
Huurders grijpen de macht
Vooral de stadswinkels hebben het in deze coronacrisis moeilijk om nieuwe bestemmingen te vinden, vrezen ook de winkeleigenaren, zeker omdat de panden enkel een vergunning voor de verkoop van textiel en schoenen hebben – net de zwaarst getroffen markt. Er zou dan ook een ongeziene soepelheid zijn bij de verhuurders: “De machtsverhouding is omgekeerd”, klinkt het.
Ondertussen moet deze week duidelijkheid komen over het aantal Brantano-medewerkers dat overnemer vanHaren behoudt. De complexiteit en het juridisch kluwen waaruit de FNG-holding voor het faillissement bestond, zouden de zaak bemoeilijkt hebben, aldus een anonieme betrokkene in De Standaard.