Door een tekort aan (gespecialiseerde) speurders, schiet het gerechtelijk onderzoek naar malversaties uit het verleden bij modegroep FNG nog nauwelijks op.
110 miljoen euro
Het onderzoek naar FNG loopt al sinds de zomer van vorig jaar en is een van de belangrijkste financieel-economische strafonderzoeken in ons land. De bal ging aan het rollen nadat de FSMA ernstige aanwijzingen had van marktmanipulatie, valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken, misbruik van vennootschapsgoederen en het verhinderen van onderzoek door de FSMA.
Onderzoeksrechter Theo Byl van het Antwerps parket kreeg de opdracht om de zaak uit te pluizen. Tijdens dat onderzoek doken er ook aanwijzingen van witwassen op. Er zou minstens 110 miljoen euro weggesluisd zijn bij de modegroep.
Te weinig speurders
De inspanningen van het gerecht zouden zich momenteel vooral concentreren op dat “verdwenen” vermogen, schrijft De Tijd. Onder meer in Nederland, Zwitserland en Luxemburg werd daarover al info opgevraagd. Daarnaast vonden er diverse huiszoekingen plaats in eigen land.
Toch zou net dit luik van het onderzoek, dat belangrijk is met het oog op eventuele verbeurdverklaringen later, in het slop zitten door personeelsgebrek. Zo kreeg een van de belangrijkste speurders, verbonden aan de Centrale dienst voor de bestrijding van de georganiseerde economische en financiële delinquentie (CDGEFID), inmiddels een andere opdracht in het buitenland. Ook de hulp van plaatselijke speurders van de federale gerechtelijke politie is afgebouwd. Onderzoekrechter Byl zou intern al zijn beklag gemaakt hebben over de situatie, maar zonder concreet resultaat.
In het FNG-dossier zijn inmiddels al diverse partijen in verdenking gesteld. Naast het oprichterstrio Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke, gaat het om het advocatenkantoor NautaDutilh, dat optrad als juridisch adviseur voor de modegroep. Ook FNG NV, de overgebleven vennootschap na het faillissement van het concern, zal zich moeten verantwoorden voor mogelijke misdrijven bij het modebedrijf.