Het gerechtelijk onderzoek naar FNG draait op volle toeren. Ook bij investeerder Jos Sluys is een huiszoeking gebeurd, terwijl de onderzoekers nog andere aandeelhouders en adviseurs viseren. Wie komt nog in beeld en wat met de vele Nederlandse sporen?
Grote aandeelhouders onder de loep
Terwijl eerder deze week huisadvocatie Elke Janssens de gerechtelijke rechercheurs over de vloer kreeg, gaan de huiszoekingen verder in het dossier rond FNG. Nu zou ook een huiszoeking zijn uitgevoerd bij investeerder Jos Sluys, die voormalig CEO Dieter Penninckx zowel financiering bood voor de Nederlandse overnames (Miss Etam, Expresso, e.a.) van FNG als voor de overname van voetbalclub KV Mechelen. Waar de banken niet durfden, sprong Sluys in de bres, aldus De Standaard.
Ondertussen zijn in de zaak al een tiental huiszoekingen gebeurd, bevestigde het parket van Antwerpen aan De Tijd. Onderzoeksrechter Theo Byl zou volgens De Standaard momenteel zijn pijlen richten op de directe investeerders in de gefaalde groep. Zo komt ook Kristoff Sel in beeld, wiens betrokkenheid eveneens werd bestudeerd door de beurswaakhond FSMA alvorens het dossier in juli aan het parket over te maken.
Centraal staat de 94 miljoen euro aan verdwenen “Hongkong dollars” in het aankoopplatform van FNG. Sel speelde in die aankoopcentrale een voorname rol, maar was ook een in mysterie gehulde aandeelhouder bij de beursgenoteerde groep. Zo was Sel maar heel eventjes de eigenaar van liefst 11% van de aandelen van FNG, meer bepaald tussen juli en eind november 2018. Toen halveerde zijn belang in de modeholding plots. Ook het gebruik van ondoorzichtige commanditaire vennootschappen in transacties met het aankoopplatform droeg bij tot de vraagtekens, die er uiteindelijk toe leidden dat 94 miljoen euro aan zogezegde inkomsten werden afgeboekt wegens “dubieus”, onvolledig en onduidelijk.
Kreeg raad van bestuur ‘andere feiten’?
Wie Sel noemt, komt weliswaar ook onvermijdelijk bij de Nederlander Rens van de Schoor terecht. Als grote architect van de Nederlandse expansie en de omgekeerde beursgang van FNG in Amsterdam, was Van de Schoor niet alleen de oorspronkelijke eigenaar van de afdeling in Hongkong van de aankoopcentrale, hij zou ook een spil geweest zijn in de aandelenhandel die de modegroep liefst 25,2 miljoen euro verlies kostte: FNG kocht nog snel 1,4 miljoen eigen aandelen in, die algauw nog maar de helft waard werden. In hoeverre het gerechtelijk onderzoek ook internationaal gevolg krijgt en zich naar Nederland uitbreidt, is nog niet bekend.
Op dit moment zijn vier mensen door het parket in verdenking gesteld, meer bepaald Elke Janssens en het oprichterstrio Anja Maes, Dieter Penninckx en Manu Bracke. Alleen de drie oprichters werden daarbij evenwel aangehouden en onder strikte voorwaarden in vrijheid gesteld. Nadat Anja Maes en Dieter Penninckx “meerdere” van die voorwaarden hebben geschonden, werd het echtpaar afgelopen vrijdag opnieuw gearresteerd. Penninckx moet nu een maand in de gevangenis blijven, terwijl Maes onder elektronisch toezicht is geplaatst. Beiden kunnen evenwel nog in beroep gaan.
De (vroegere) raad van bestuur is in de hele kwestie nog niet verhoord, zo bevestigt Vlerick-docent Gino Van Ossel aan De Standaard. De raad zou andere “feiten” voorgelegd hebben gekregen dan nu aan de oppervlakte komen, meent Van Ossel, die als onafhankelijk bestuurder in de raad van toezicht van de groep zetelt. “We wisten niet dat het geld op was”, klinkt het. “Op basis van de feiten die de raad van bestuur kende, hebben we de juiste keuzes gemaakt.”
Vrij spel in Nederland
Opvallend is alvast dat de (tweede) arrestatie van Maes en Penninckx kort volgde op het nieuws dat Martijn Rozenboom de Nederlandse tak FNG een doorstart bezorgt. Rozenboom is zelf geen onbesproken figuur en was eerder betrokken bij de overname van Miss Etam voor FNG in Nederland, samen met Rens van de Schoor. Hij werkte ook met Van de Schoor samen voor de (al na enkele weken opgegeven) doorstart van kledingketen McGregor.
Rozenboom wilde FNG nog geld toestoppen kort voor het faillissement van FNG, maar de banken zouden hun veto hebben uitgesproken. Een en ander leidde uiteindelijk tot een volledige blokkade van de banken en de ondergang van FNG. De ondernemer toonde nadien interesse in een overname van de failliete Belgische tak, mogelijk in een consortium met Dieter Penninckx zelf als mede-investeerder, maar ook daar moesten de banken niks van weten. In Nederland wist Rozenboom FNG wel over te nemen en onder te brengen in zijn eigen holding. De vroegere directie van de groep blijft er gewoon aan.