Wat is de duurzaamste manier om met kleding om te gaan? Een nieuwe studie zette de vijf opties op een rij, van gewoon kopen en weggooien tot tweedehandsverkoop, en kwam tot verrassende conclusies. Gooi je kleren nog beter weg dan ze te huren?
Ook de kledingbibliotheek vervuilt
Is het huren van kleren helemaal niet milieuvriendelijk? Volgens een Finse studie gooi je ze beter weg dan verhuurformules te gebruiken. Het zou helemaal niet de duurzame en circulaire oplossing zijn die retailers en start-ups graag voorhouden. Aangezien de kleren geregeld vervoerd worden en telkens naar de stomerij moeten, zorgt het voor heel wat extra uitstoot.
Als consumenten dikwijls zelf naar de winkel of kledingbibliotheek gaan om outfits te halen of terug te brengen, is het zelfs de meest vervuilende optie. Alleen als er ingezet wordt op klimaatvriendelijk vervoer – met bijvoorbeeld de fiets – wordt het delen van kledingstukken echt interessant.
Recyclage leidt tot recidive
Gewoon houden en zo lang mogelijk gebruiken is nog de beste optie. Minder kleren kopen zorgt voor de minste klimaatopwarming, besluiten de onderzoekers uit een berekening voor 200 jeansbroeken. Alleen zullen retailers en merken dat natuurlijk niet graag horen. Ze zetten daarom gretig op andere, nieuwe modellen in, zoals tweedehands, kledingverhuur en recyclage.
Het probleem met recyclage is echter dat het eigenlijk niet zoveel nut heeft, aldus de Finnen, aangezien de broeikasuitstoot van de productie van nieuw katoen relatief beperkt is. Bovendien is er een verhoogd risico om te vervallen in oude gewoontes: het is voor producenten verleidelijk om weer meer te gaan produceren, en voor consumenten om weer meer te gaan kopen.
Zo lang mogelijk gebruiken
Doorverkoop als tweedehands is dan de tweede beste optie – na langer houden – omdat er minder transport en verwerking aan te pas komt. Al stellen critici dat de groeiende tweedehandsmarkt ook het risico inhoudt dat mensen sneller en meer zullen kopen, wetende dat ze ze achteraf toch weer kunnen verkopen. De onderzoekers waarschuwen bovendien dat de kwaliteit van de kleding goed genoeg moet zijn om verschillende rondjes mee te gaan.
De onderzoekers besluiten dat bestaande praktijken waarbij de levenscycli van textiel gewoon worden verlengd tot aanzienlijk lagere klimaatimpact leidt dan het gebruik van nieuwe, zogezegd circulaire innovaties, zoals leasingopties of nieuwe manieren om herbruikbare vezels te produceren uit textielafval. “Hieruit volgt logischerwijs dat, om het totale risico op klimaatopwarming te verminderen, kleding en alle andere textiel zo lang mogelijk in gebruik moeten worden gehouden.”