In de Primark-winkel in Charleroi is er een dagelijkse ‘run’ op sommige producten: de rekken worden al bij openingstijd leeggekocht door ‘scalpers’, die de gezochte items even later tegen woekerprijzen online verkopen.
Van PlayStation tot Disney
Waar schaarste is, duikt steeds vaker ‘scalping’ op: mensen kopen massaal hypeproducten of populaire ‘limited editions’ op, enkel om ze prompt daarop door te verkopen tegen veel hogere prijzen. De producten verschijnen op tweedehandsplatformen als Vinted of eBay, maar ook op onder meer Amazon zijn gevallen bekend.
Meestal gaat het om duurdere items, zoals de PlayStation 5, concerttickets of exclusieve nieuwe sneakers, maar nu is ook Primark het slachtoffer geworden van de illegale praktijk. Meer bepaald in de vestiging van Primark op Rive Gauche in Charleroi is het voor shoppers de laatste tijd quasi onmogelijk geworden om Disney-artikelen te kopen. De producten, gelanceerd voor de feestdagen, zijn telkens al enkele minuten na openingstijd uitverkocht. Even later zijn ze dubbel of drie keer zo duur te vinden op Vinted en Facebook.
Geen online transparantie
Het is nochtans verboden om “abormale winsten” te boeken op de verkoop van producten, verduidelijkt Etienne Mignolet, woordvoerder van de FOD Economie, aan RTL Info. Als mogelijke oplossing zou Primark het aantal stuks per klant kunnen beperken, maar dat is de keten voorlopig niet van plan. De budgetketen probeert regelmatig te herbevoorraden, maar geeft aan dat ze ‘out of stocks’ niet kan uitsluiten.
Omdat Primark niet online verkoopt, is de keten extra vatbaar voor dit soort zwartemarktpraktijken. Eerder verschenen al Disney-artikelen op onder andere Amazon, ook van zogezegde consumenten die ze vele malen online doorverkochten. De scalpers profiteren ervan dat mensen de prijzen niet online kunnen vergelijken en er geen officieel verkoopkanaal is.