Overnamedeal aan zijden draadje
Begin december kondigden Nathalie Balla en Eric Courteille, respectievelijk CEO van La Redoute en CFO van Redcats, aan dat ze een bod zouden uitbrengen op La Redoute. Kering (het vroegere PPR) wil al langer af van La Redoute en had zijn verlieslatende Franse postorderdochter al een tijd geleden in de etalage gezet.
Het duo haalde het toen van drie tegenkandidaten omdat ze het bedrijf, en vooral de vakbonden, door en door kennen. Balla en Courteille betalen één symbolische euro voor de noodlijdende groep en Kering legt 520 miljoen euro op tafel, waarvan 320 miljoen voor de logistieke transformatie van de groep.
De andere 200 miljoen werd neergeteld om de sociale gevolgen te verzachten. Het reorganisatieplan van de nieuwe eigenaars schrapt namelijk 1.178 van de 3.437 banen bij La Redoute en nog eens 172 van de 569 bij zusterbedrijf Relais Colis.
Aan de miljoenen van Kering hing echter een voorwaarde vast: de vakbonden moesten het protocolakkoord van het sociaal plan ondertekenen. Omdat die handtekening uitbleef, kwam er een ultimatum: als het protocol vorige vrijdag tegen de middag niet getekend was, trok Kering zijn aanbod in en blies het duo Balla-Courteille de overname definitief af. Er zou voor de huidige directie dan niets anders op zitten dan de boeken neer te leggen.
Witte rook voor nieuwe start
Donderdag al zette de CFE-CGC zijn handtekening, maar de CFDT bleef weigeren – tot groot ongenoegen van flink wat arbeiders, die vreesden voor een sociaal bloedbad. De CFDT-vakbondsleider kreeg zelfs doodsbedreigingen en moest politiebescherming krijgen.
Vrijdagnamiddag raakte dan bekend dat de vakbond de handelsrechtbank had gevraagd zijn beslissing uit te stellen tot maandagavond 19 uur. Als er dan nog geen akkoord was, zou de rechter een curator aanstellen, met alle risico’s van dien. Uiteindelijk ging de CFDT maandagmiddag overstag, nadat ze tijdens het weekend nog enkele toegevingen zou hebben bekomen.
Daarmee staat niets nog een doorstart van La Redoute in de weg. Ten laatste eind april ondertekent Kering de verkoopakte en kunnen Nathalie Balla en Eric Courteille starten met hun industrieel project, dat gebaseerd is op een “een vrij realistisch businessplan, met de eerste twee jaar nog verliezen maar vanaf dan een échte herstart”, klinkt het hoopvol in Noord-Frankrijk.