De broers De Sutter, die e5 Mode willen overnemen, hebben behalve staatsinvesteringsfonds PMV nog een kapitaalkrachtige bondgenoot gevonden: Christian Bultiauw, van elektronicagroothandel Cebeo.
2,5 miljoen euro erbij
Om de verhoopte overname van e5 Mode te kunnen realiseren, is de Aalterse textielfamilie De Sutter op zoek gegaan naar kapitaalkrachtige bondgenoten. Die hebben ze gevonden bij PMV-dochter Gigarant, die een bankwaarborg van 7,5 miljoen euro verleent, en nu ook bij Christian Bultiauw. Dat bericht De Standaard.
De familie Bultiauw prijkt op nummer 136 in de lijst met rijkste Belgen en heeft haar fortuin vergaard met elektronicadistributie. Opgericht in 1922 door vader Charles, stond Christian Bultiauw tot 2008 aan het hoofd van elektrogroothandel Cebeo. Sinds 1996 opereert het bedrijf onder de vleugels van Franse sectorgenoot Sonepar, naar eigen zeggen wereldwijd marktleider in de distributie van elektrisch materiaal. Bultiauw zou 2,5 miljoen euro stoppen in de eventuele overname, ook al is de mede-investering van Bultiauw volgens De Sutter nog geen absolute zekerheid.
Tweede ambitieuze project
Eerder hielp de elektrohandelaar de De Sutters ook al eens bij hun Franse avontuur, toen ze daar na 2000 in financieel nauwe schoentjes kwamen te zitten. In 1996 nam dochterbedrijf Polo International een meerderheidsbelang in het Franse Sofintex, dat ook broekenretailer Pantashop bevoorraadde, maar in 2008 kwam het tot een gerechtelijke reorganisatie. De problemen bij die dochtertak zouden zwaar door hebben gewogen voor de familie, die toen volgens De Standaard een beroep kon doen op Bultiauw.
In totaal zouden Kristof en Peter De Sutter 5 miljoen euro aan eigen vermogen voorzien voor het ambitieuze project bij e5 Mode. Het ondernemersduo wil 90% van het personeel overnemen, dat voor veel kandidaten nochtans een struikelblok bleek wegens te duur, alle 55 winkels en zowel het hoofdkantoor als de inkooporganisatie ESG van de verlieslijdende keten.
Nog wit konijn tekort?
Dat de broers De Sutter niet alleen handelen, was al duidelijk, gezien de omvang en de opvallende steun van de Vlaamse overheid ter waarde van liefst 7,5 miljoen euro. Toch komt de naam Christian Bultiauw als een verrassing van formaat, reageert RetailDetail-oprichter Jorg Snoeck: weliswaar bijzonder ervaren in de elektrodistributie, lijkt er op dit moment niemand aan boord met retailexpertise.
“Bovendien is het kostenplaatje bij de keten, die toch al jarenlang verlies draait, dusdanig dat er wellicht meer budget nodig is. Denk maar aan de medewerkers, met hun zeer hoge anciënniteit. Ik zie hier een duidelijke opening voor andere partijen om mee in te stappen. Welk wit konijn zal de familie De Sutter nog uit hun hoed toveren?”
Dinsdag 26 januari mogen de overgebleven kandidaten nog eens hun zegje doen voor de ondernemingsrechtbank en dan zal de rechtbank over het lot van de modeketen beslissen. Andere potentiële kopers zijn Colruyt Group, die zestien winkels wil, en de Deense BTX Group. Die laatste biedt op 27 winkels, 100 medewerkers en de merknaam van e5 Mode.