De Brusselse kledingoutlet Cameleon moet dringend op zoek naar een nieuw pand en lanceert daarom een oproep: “Het zou fantastisch zijn als een grote Belgische retailer ons tijdelijk onderdak kan bieden.”
Cameleon onder gerechtelijk toezicht
Cameleon heeft twee vestigingen: één in Genval en één in Sint-Lambrechts-Woluwe. De winkels verkopen kleding, schoenen en decoratie uit vorige seizoenen en dragen zo hun steentje bij aan duurzaamheid met hun concept: selling the unsold. Al meer dan dertig jaar is Cameleon een gevestigde naam, maar nu staat de retailer voor grote uitdagingen. RetailDetail sprak met Pascale Switten en Lien Geeroms, de drijvende krachten achter het bedrijf.
Pascale en Lien, we schreven onlangs dat jullie onder gerechtelijk toezicht staan. Wat houdt dat precies in?
“Op dinsdag 4 februari 2025 heeft de rechtbank onze aanvraag tot gerechtelijke reorganisatie goedgekeurd. Dit betekent dat we vier maanden beschermd zijn tegen schuldeisers en de tijd hebben om een overnemer te vinden. Een extra uitdaging is dat we op 31 maart 2025 het pand in Sint-Lambrechts-Woluwe moeten verlaten.”
Van buitenaf leek alles goed te gaan bij Cameleon. Wat is er gebeurd?
“Het eerste jaar was goed, maar de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de stijgende lonen en de verschuiving naar online winkelen hebben het ons steeds moeilijker gemaakt. Door een daling in het aantal bezoekers in Sint-Lambrechts-Woluwe werden onze huurlasten te hoog. We hebben meer dan een jaar gezocht naar oplossingen, zoals onderverhuur of huurvermindering, maar zonder succes.”
“We hebben ook geprobeerd om leningen vast te krijgen bij de banken, we hebben geprobeerd om crowdfunding te lanceren, maar wederom zonder succes. Met The Harbour en Agio Capital gingen we op zoek naar investeerders, maar de huidige conjunctuur, de omzetdaling en de hoge huurlasten zorgden ervoor dat we helaas van een kale reis terugkwamen. Op een gegeven moment zijn alle oplossingen de revue gepasseerd.”
Zijn er ondanks alles nog lichtpuntjes?
“Absoluut! We hebben een geweldig en loyaal team dat enorm gemotiveerd is en steeds met oplossingen meedenkt. Ondanks de daling in bezoekersaantallen zagen we het gemiddelde winkelmandje wel stijgen. Mensen kochten dus meer per bezoek. Ons grootste probleem was niet de verkoop, maar het aantrekken van klanten naar de winkel. En we mogen niet vergeten dat Genval eigenlijk meer omzet had kunnen realiseren, maar door een gebrek aan werkkapitaal konden we niet aan de noden tegemoet komen.”
Is het probleem van traffic in beide vestigingen merkbaar?
“Nee, het speelt vooral in Sint-Lambrechts-Woluwe. Genval daarentegen is een goed draaiende winkel met groeipotentieel en ligt op een toplocatie.”
Hoe komt dat?
“Dat heeft verschillende oorzaken. Er zijn veel wegenwerken in en rond Sint-Lambrechts-Woluwe en de verbinding met het openbaar vervoer is niet ideaal. Dit maakt het lastiger voor klanten om de winkel te bereiken.”
Een warme oproep
Wat is het plan nu jullie Sint-Lambrechts-Woluwe moeten verlaten?
“We doen een warme oproep aan iedereen die weet heeft van een leegstaand pand in een straal van ongeveer tien kilometer rond Sint-Lambrechts-Woluwe. We zoeken een ruimte van 1.000 tot 2.500 m², liefst met parkeermogelijkheden. In eerste instantie zou het gaan om een pop-upwinkel voor twee tot maanden, met de mogelijkheid om de huur te verlengen als een overnemer dat wil.”
Een nieuw pand vinden op zo’n korte termijn lijkt een grote uitdaging…
“Dat klopt. Daarom denken we ook out of the box: het zou fantastisch zijn als een grote Belgische retailer ons tijdelijk onderdak kan bieden tegen een redelijke prijs. Zo kunnen we ons personeel in Sint-Lambrechts-Woluwe aan het werk houden en kunnen beide partijen nieuwe klanten aantrekken. Hoe mooi zou het zijn als een Belgische retailer Cameleon uit de nood helpt en ons een kans geeft om een overnemer te vinden?”
Retailers die een pand ter beschikking hebben, kunnen Cameleon contacteren via deze link.