Alleen nog boerderijbont
Vanaf de collectie voor de herfst/winter van 2016 zal alleen nog bont van boerderijdieren worden gebruikt voor de afwerking van kledingstukken. Bont van wasbeerhonden, vossen of Rex-konijnen valt daar niet meer onder. Het bedrijf zegt ook innovatieve materialen te hebben geïdentificeerd, die als alternatief kunnen gelden en toch beantwoorden aan de hoge kwaliteitsverwachtingen van de consument.
Naast het bont werd ook de wol onder de loep genomen: zo stopt Hugo Boss vanaf de collectie voor de herfst/wintercollectie van 2016 ook met het gebruik van wol van het angorakonijn, dat speciaal voor de kledingindustrie industrieel werd gekweekt.
Voorts wordt ook de aankoop van merinowol herbekeken. Het bedrijf wil geen wol meer van bedrijven die zich bezighouden met ‘mulesing’, het vaak onverdoofd wegsnijden van huid rond het achterwerk van schapen om te verhinderen dat het een locatie van infecties wordt. In de toekomst zullen leveranciers van breigoed dan ook certificaten moeten voorleggen dat het gaat om mulesing-vrije wol. De doelstelling is om 90% daarvan te behalen in het jaar 2020.
Ook kijkt het bedrijf uit naar plantaardige vezels als alternatief. Hugo Boss wil bovendien geen producten meer van dieren die onder dwang worden gevoederd of die levend worden geplukt. Alle materialen zullen volledig traceerbaar moeten zijn, aldus nog Hugo Boss in zijn duurzaamheidverslag. Dierenrechtenorganisaties, waaronder Gaia, reageren opgetogen op de beslissing van de kledinggroep.