In samenwerking met Levi’s lanceert Zalando een nieuwe virtuele paskamer, die gebruikmaakt van de reële lichaamsafmetingen van klanten om de juiste pasvorm aan te bevelen. De retailer rolt ook zijn AI-assistent verder uit
Preciezere weergave
De nieuwe paskamer is beschikbaar in veertien Europese landen voor een selectie van Levi’s-bovenkledij zoals jassen, overhemden en T-shirts, voor vrouwen en mannen. Voor het eerst kunnen klanten een 3D-model creëren op basis van hun eigen afmetingen, waardoor ze nog preciezer kunnen zien hoe de kleding op het lichaam valt. Voordien was de avatar gebaseerd op een statistische berekening, op basis van de lichaamslengte, het gewicht en het geslacht van de klant.
Zalando en Levi’s gaan de paskamer vier weken testen om de technologie verder te verbeteren. Sinds het eerste project in 2022 hebben al meer dan 80.000 klanten de virtuele paskamer gebruikt. Eerdere testen met jeans hebben zelfs geleid tot een reductie van het aantal retourzendingen met wel 40%.
Ecosysteem bouwen
Tegelijk rolt Zalando ook andere AI-initiatieven verder uit. Sinds begin deze maand is de AI-assistent beschikbaar in alle 25 markten waar het platform actief is, in lokale talen. Die assistent helpt klanten met zoekopdrachten in het enorme assortiment. Je kan bijvoorbeeld de vraag stellen “Wat kan ik dragen naar de zestigste verjaardag van mijn vader in november in Barcelona?” De assistent begrijpt context, zoals locatie, weer en gelegenheid, om gerichte aanbevelingen te doen.
Daarnaast brengt Zalando zijn Trend Spotter, waarmee consumenten opkomende modetrends kunnen ontdekken, naar Amsterdam, Londen, Warschau en Zürich. De functie was eerder al beschikbaar voor Antwerpen, Berlijn en vier andere steden. Het illustreert de ambitie van het modeplatform om een pan-Europees ecosysteem voor mode- en lifestyle-e-commerce op te bouwen.
Drie kantelpunten
“In 2008, toen wij van start gingen, bestond online mode kopen nog niet”, zegt Fabio Baum, algemeen directeur voor de Benelux en de Noordse landen. “Sindsdien hebben we grote verschuivingen gezien. Mobiel shoppen bijvoorbeeld is nu de norm. Ik zie drie nieuwe kantelpunten. Ten eerste een verschuiving van generaties: we spreken nu een generatie van ‘digital natives’ aan. Ten tweede een technologische evolutie: AI laat toe om tools te bouwen die de problemen van shoppers echt oplossen – die problemen waren er zestien jaar geleden ook al, maar de technologie nog niet. Ten derde zien we een belangrijke evolutie op het vlak van duurzaamheidsregels.”
Het gaat niet enkel over het terugdringen van kostelijke retourzendingen: modeshoppers zoeken inspiratie en Zalando wil die bieden. “Een AI-assistent gebruiken om een outfit te kiezen is veel leuker dan browsen door onze enorme cataloog. Zo’n intuïtieve conversatie werkt veel beter dan de klassieke zoekfilters. We ontwikkelen dit niet om aan ‘upselling’ te gaan doen”, benadrukt hij: “De shopper zit aan het stuur. We bouwen die tools voor onze klanten, niet om onze interne problemen op te lossen.”
Slimme spiegels en 3D-geprinte kledij
Met deze innovaties speelt Zalando in op reële verwachtingen van modeshoppers. Uit een iVox-enquête bij duizend Belgische consumenten blijkt dat 72% de mogelijkheid mist om kleding te passen tijdens het online winkelen. Bijna de helft (49%) zou een virtuele paskamer gebruiken als die beschikbaar zou zijn in winkels of webshops, een derde (35%) zou AI-gebaseerd winkeladvies gebruiken.
Over twintig jaar hopen shoppers beroep te kunnen doen op slimme spiegels die kunnen zien wat de klant draagt en vervolgens modeadvies geven (29%), op een AI-gebaseerde kledingkast-assistent die producten suggereert op basis van wat een consument vaak draagt en wat nog ontbreekt in de kledingkast (30%), en op kleding en schoenen die op maat zijn gemaakt met behulp van 3D-printtechnologie (26%).