H&M knipt zijn banden door met een Chinese fabrikant in de Xinjiang-regio. In die zogenaamd autonome provincie worden Oeigoeren, een moslimminderheid in China, volgens NGO’s in strafkampen gedwongen te werken voor Westerse merken.
Strafkampen voor heropvoeding
Hoewel het de grootste katoenregio van China is, belooft H&M Group geen handel meer te drijven met fabrikanten of leveranciers in de provincie Xinjiang. Een onderaannemer met de naam Huafu Fashion zou er met gevangenen werken, die verplicht aan het werk worden gezet in zogezegde heropvoedingskampen van de Chinese overheid. Het gaat om Oeigoeren, een minderheidsgroep van moslims uit de regio, die er onder meer Mandarijns en Chinese politieke en culturele waarden moeten leren. Er is ook sprake van mishandeling en marteling in de kampen.
De aantijgingen zijn niet nieuw en ook sectorgenoten zoals Fila en Apple worden beticht van (indirecte) banden met de gevangenenkampen. Zo zou een fabriek die schoenen maakt voor Nike uitgerust zijn met bewakingstorens, prikkeldraad en politiepatrouilles. In totaal worden liefst 82 bedrijven beschuldigd. Al in maart kwam de praktijk aan het licht door een Australisch rapport, maar nu neemt ook de politieke druk toe: de Amerikaanse douane laat geen producten uit de provincie meer binnen en de EU vraagt de Chinese overheid onafhankelijke waarnemers toe te laten.
Uitdoofstrategie van 12 maanden
H&M ontkende eerst alle betrokkenheid, maar nu blijkt één specifieke garenspinner voor de modegroep toch gevestigd te zijn in de regio. Al ziet H&M er geen sporen van dwangarbeid, de Zweedse groep zegt de samenwerking met de leverancier in kwestie stop te zetten. Het bedrijf heeft het daarbij over een uitdoofscenario dat over twaalf maanden loopt. Ook in de toekomst belooft H&M Group niks meer uit de omstreden regio te betrekken.
De modegigant zegt ook een eigen onderzoek te hebben gevoerd bij alle kledingfabrieken waar H&M in China mee samenwerkt om zich ervan te vergewissen dat er nergens werknemers in dienst zijn via gedwongen tewerkstelling of programma’s waarbij dwangarbeid een verhoogd risico vormt.