H&M sluit honderden winkels. De fast-fashiongroep wil tegen eind volgend jaar 250 winkels minder hebben, ook al gelooft de modereus dat het ergste van de coronacrisis achter de rug is.
Potentieel nog meer sluitingen
Door de coronapandemie kelderden niet alleen de verkoopcijfers, de verschuiving naar online versnelt ook. Daarom gaat H&M volgend jaar honderden winkels sluiten: in 2021 wil de modeketen 250 minder fysieke winkels overhouden dan nu, goed voor een inkrimping van het hele winkelnetwerk met 5%. Het betekent dat meer dan 250 winkels de deuren zullen sluiten, want als er nog ergens nieuwe winkels openen, moeten er elders extra dicht om te compenseren. In België gaat het (voorlopig) om één vestiging, in Charleroi.
H&M probeert al een aantal jaren zijn fysieke network af te slanken, door meer winkels te sluiten en minder nieuwe vestigingen te openen. De retailer zei, volgens Reuters, eerder dit jaar dat zijn netto aantal winkels al in 2020 zou dalen. Nu neemt het Zweedse bedrijf evenwel drastischere maatregelen.
Ondanks beter dan verwacht herstel
De aankondiging is opvallend omdat ze gepaard gaat met optimistische kwartaalcijfers. Topvrouw Helena Helmersson zegt in een persverklaring dat er in september een duidelijk verder herstel te zien is: de omzet daalde in lokale valuta met 5%, terwijl in de drie maanden tot en met augustus nog een daling van 19% te zien was. “Hoewel de uitdagingen nog lang niet voorbij zijn, geloven we dat het ergste achter de rug is en we zijn goed geplaatst om sterker uit de crisis te komen”, klinkt het.
Ook analisten zijn het er over eens dat de cijfers beter evolueren dan verwacht. De winst voor belastingen in het voorbije derde kwartaal kwam uit op 2,37 miljard Zweedse kronen (230 miljoen euro), ten opzichte van 5,01 miljard (480 miljoen euro) een jaar eerder. Het was nog steeds een daling, maar wel alweer winst. In het kwartaal van maart tot mei zakte het bedrijfsresultaat namelijk diep onder nul. Toen halveerde ook de verkoop. H&M ligt nu dus “zeer goed op schema” in zijn turnaround, meent Helmersson.