Kledingreuzen Primark en H&M blijven de textielarbeiders in lagelonenlanden zoals Bangladesh toch doorbetalen, ook al annuleren ze hun bestellingen ten gevolge van de coronacrisis. Zo willen ze het zwaar getroffen land te hulp schieten.
Productie stopzetten
De textielarbeiders bij kledingfabrikanten in lagelonenlanden dreigen de dupe te worden van de coronacrisis: in Bangladesh kunnen liefst zes miljard euro aan exportinkomsten en miljoenen jobs in de textielindustrie verloren te gaan omdat grote retailers en merken massaal hun bestellingen annuleren.
Zo begon Primark al eind maart tientallen bestellingen te annuleren en raadde het leveranciers in Zuidoost-Azië aan om de productie stop te zetten. Ook onder andere H&M, Mango en Zara hebben hun orders opgeschort, ook al waren die in sommige gevallen al in productie. C&A zegt zelfs niet meer te willen betalen voor de al geproduceerde bestellingen.
Extreem kwetsbaar
Na kritiek door onder meer Human Rights Watch reageren Primark en H&M nu dat werknemers die het slachtoffer zijn van de annulaties toch betaald zullen worden. H&M, de grootste afnemer van kleding uit Bangladesh, zegt tegenover RetailGazette in gesprek te zijn met de leveranciers om een oplossing te vinden. De winkelgigant beweert zich bewust te zijn van de extreem kwetsbare toestand van de leveranciers en werknemers.
Inmiddels zijn in Bangladesh niettemin al meer dan twee miljoen mensen getroffen door fabriekssluitingen ten gevolge van de coronacrisis. Lokale vakbondsleiders zeggen dat de meeste werknemers ofwel tijdelijk zijn ontslagen, ofwel betaald verlof hebben gekregen.