Behoeden voor indringers
Axel Dumas vervangt na acht jaar Patrick Thomas en brengt een einde aan de periode waarin het bedrijf werd geleid door een niet-familielid van het in 1837 opgerichte luxemerk. Hij komt aan de leiding van het bedrijf dat ongekende successen kent, maar tegelijk moet oppassen voor indringers van buitenaf. Zo kocht concurrent LVMH in 2010 een aandeel van twintig procent in Hermès, zij het op een slinkse manier die heel wat stof deed opwaaien.
In een reactie op de actie van LVMH heeft de familie Dumas 51 procent van het bedrijf veiliggesteld in een apart vehikel, dat de meerderheid van de familie tenminste twintig jaar zal beschermen. Momenteel hebben ze ongeveer 70 procent van de aandelen in handen.
Groei bestendigen
Axel Dumas zal er ook voor moeten zorgen dat het bedrijf verder blijft groeien. Tussen 2009 en 2012 steeg de omzet met 82 procent naar 3,5 miljard euro. De nettowinst bedroeg toen 740 miljoen euro, een stijging van maar liefst 156 procent ten opzichte van 2009.
Om verder te blijven groeien, moet ook de productie verhogen en daar zit net het probleem. De opleiding van een nieuwe vakman bij Hermès kan tot twee jaar in beslag nemen, waardoor snelle groei van productie niet echt een mogelijkheid is. “Onze productie draait nog steeds om vakmanschap en die vraagt belangrijke opleidingstijd”, zegt Dumas aan de Financial Times.
De 43-jarige Axel Dumas studeerde filosofie aan de Sorbonne, rechten in Parijs en haalde ook een diploma aan Harvard. Voor hij in 2003 mee in het familiebedrijf stapte, werkte hij voor de Franse bank BNP Paribas. Sinds vorig jaar was hij samen met Patrick Thomas CEO, nu neemt hij het bedrijf alleen in handen.