De Franse luxegroep Kering heeft er een spectaculaire groei op zitten: de eigenaar van Gucci en andere luxemerken boekte 29,4% meer omzet in 2018 en de nettowinst verdubbelde zelfs. Al zijn er ook donkere wolken: het modehuis hangt een miljardenboete boven het hoofd.
Winst verdubbelt, marge stijgt
Kering verkocht vorig jaar voor 13,67 miljard euro aan luxekledij- en accessoires, goed voor een omzetstijging van 29,4% op vergelijkbare basis. De modegroep presteert daarmee zoals verwacht en deed het ook in alle regio’s goed. De groep noemt de groei zelf “duurzaam” en wijst erop dat ook 2017 al een sterk jaar was, dus dat de lat hoog lag.
De nettowinst verdubbelde zelfs tot 3,71 miljard euro. Bruto ging de winst met 46,6% omhoog naar 3,94 miljard euro, een record voor de groep. In de voorbije twee jaar is ook de operationele winst zo verdubbeld. De operationele marge steeg eveneens scherp en kwam uit op 28,9%. Kering heeft bovendien een sterke cashflow van bijna 2,96 miljard euro.
Gucci blijft sterkste merk
Gucci blijft het belangrijkste merk in de groep, maar ook Saint Laurent, Balenciaga en Alexander McQueen kenden een sterk jaar. Het vlaggenschip was goed voor 36,9% meer omzet op vergelijkbare basis, bij Saint Laurent was dat 18,7% meer. Alleen Bottega Veneta ging er met 3,4% op achteruit terwijl daar een nieuwe creatieve directeur werd gezocht.
“2018 was een uitstekend jaar voor Kering en zijn huizen. We hebben opnieuw aanzienlijk beter gepresteerd dan onze sector. In een markt die over het algemeen gunstig was maar steeds complexer werd, genereerde Kering 2,8 miljard euro aan extra omzet en 1,3 miljard euro aan extra EBIT in vergelijking met 2017”, reageert CEO François-Henri Pinault.
1,4 miljard euro belastingen ontdoken
Nochtans hangen er ook dreigende wolken boven Kering: de luxegroep zou belastingen hebben ontdoken via een Zwitserse dochteronderneming. De Franse groep moest bekennen dat er een boete van liefst 1,4 miljard euro boven het hoofd hangt, volgens de eerste onderzoeksresultaten van de fiscus.
Het probleem ligt bij de Zwitserse dochteronderneming Luxury Goods International (LGI), waarlangs internationale inkomsten van vooral groothandelsverkopen aan warenhuizen en retailpartners van Gucci zouden zijn doorgesluisd. Tal van orders uit onder meer Milaan en Parijs zouden in Zwitserland gefactureerd zijn tussen 2011 en 2017.
Kering ontkent de aantijgingen echter formeel en wil daarom ook nog geen reserves aanleggen voor de mogelijke boete. De Zwitserse vennootschap is volgens de groep een legitiem bedrijf waar 600 medewerkers instaan voor voorraden, facturatie en logistiek. Het zakenmodel van de dochteronderneming is gekend door de Franse en andere belastingautoriteiten, aldus de groep.