De Italiaanse fiscus heropent een onderzoek naar belastingontwijking bij de top van Gucci, de Italiaanse dochter van luxeholding Kering. Minstens twaalf (ex-)managers liggen onder vuur.
Tegelijk in Zwitserland en Italië
Gucci zou tussen 2011 en 2017 belastingen hebben ontweken door Italiaanse omzet te versluizen via een Duits logistiek centrum. Moederholding Kering kwam tot een minnelijke schikking met de Italiaanse fiscus en betaalde in mei 1,25 miljard om de aanklacht te laten vallen.
Toch gaat het onderzoek verder en richt de belastingdienst nu zijn pijlen op individuele managers van het modehuis in die periode: die zouden een deel van hun salaris in Zwitserland uitbetaald hebben gekregen, terwijl ze helemaal niet in het land aan het werk waren. Ze waren toen gewoon op het hoofdkantoor in Milaan aan de slag.
Op die manier zouden de managers tientallen miljoenen minder belastingen hebben betaald, bericht Bloomberg op basis van vertrouwelijke bronnen. De bedrijfsleiders waren volgens die bronnen rechtstreeks betrokken bij de beslissing om meer dan 80 miljoen aan salarissen via Luxury Goods Services, een vennootschap in Zwitserland, en een vennootschap in Luxemburg te laten verlopen.
Vlek op imago Kering
Niet alleen voor de managers zelf, maar ook voor moederholding Kering kan het onderzoek zuur opbreken. Loononderhandelingen voor topmanagers werden bij Gucci namelijk soms gevoerd op basis van het salaris ‘na belastingen’. Als ze nu toch nog boetes of achterstallige belastingen moeten betalen, zullen sommigen mogelijk een vergoeding eisen van het bedrijf.
Bovendien werpt het nieuws een donkere schaduw op het imago van de luxeholding, dat zich net wil profileren als voorvechter van ethiek en duurzaamheid in de luxesector. Kering ontkent dan ook stellig dat er nieuwe aanklachten zijn. De insiderbronnen van Bloomberg bevestigen inderdaad dat het onderzoek nog in een pril stadium zit.