Het moeilijkste is voorbij voor de modesector, zegt studiebureau McKinsey. Al blijft niks zoals het was: de meeste groei is voortaan in het Zuiden en het Oosten te vinden, fast-fashion wordt sneller en de groten worden nog groter.
Groei komt uit het Oosten
Goed nieuws: de moderetail groeit weer. Tussen 2016 en 2018 zal de omzetgroei in de sector volgens de McKinsey Global Fashion Index twee tot drie keer groter worden: van 1,5% naar 3,5 tot 4,5%. Als we tenminste aanvaarden dat de glorietijd voor Europa en Noord-Amerika voorbij is, aldus het onderzoek van McKinsey in samenwerking met vakblad Business of Fashion.
Het Westen is vanaf volgend jaar niet langer de grootste markt voor mode: in 2018 zal meer dan de helft van alle kleding- en schoenenverkopen buiten Europa en Noord-Amerika plaatsvinden. De grootste groei zal dan ook in ontwikkelingslanden in de APAC-regio (Azië en Oceanië) en Latijns-Amerika op te tekenen zijn: de omzetgroei zal er in 2018 oplopen tot 5 à 7,5%.
“Azië zit niet af te wachten tot Westerse bedrijven een tandje bijsteken”, klinkt het in het rapport. Zeker op het vlak van digitale en mobiele verkoop neemt het Oosten het voortouw: consumenten in Zuidoost-Azië spenderen gemiddeld acht uur per dag online, wat van de ‘customer journey’ een complex pad langs online en offline contactpunten maakt.
De online verkoop van kleding en schoenen ziet McKinsey nog snel groeien: vooral platformen zullen de toon zetten en worden de eerste plaats waar mensen zoeken. “Voor merken is het niet meer de vraag of ze moeten meewerken met platformen, maar hoe”, klinkt het dus.
Mode weer door een roze bril
De kloof tussen winnaars en verliezers blijft groeien, maar toch worden klanten steeds minder merktrouw, merkt McKinsey. Van de jonge generatie ‘millennials’ zegt twee derde namelijk gerust naar een ander merk te willen overstappen van zodra daar een korting van minstens 30% krijgen. Het duidt ook op de polarisatie die blijft toenemen tussen de modesegmenten: het midden blijft in de hoek zitten waar de klappen vallen, terwijl discount en sinds kort ook weer de luxemerken snelheid halen.
Snelheid is overigens letterlijk in te vullen: de bestverkopende modebedrijven zoeken de limieten op als het gaat over productie- en vermarktingstijden. De omzetten in fast-fashion zijn de voorbije drie jaar met 20% gestegen, aangestuurd door spelers die innovatieve businessmodellen koppelen aan gedetailleerde klantendata en een razendsnelle toevoerketen.
Het nieuwe rapport State of Fashion onderscheidt daarnaast nog tien grote trends in moderetail, van hernieuwde globalisering tot voorspelbare onvoorspelbaarheid. Lees het hele rapport hier.