Testaankoop testte 25 kinderkleren van Shein en vond in tien ervan schadelijke stoffen. Dat er maar één zware overtreder bij zit, wijt de consumentenbond dan ook aan te lakse wetgeving.
Hormoonverstorende slippers
Omdat kinderen nog gevoeliger zijn voor schadelijke chemicaliën dan volwassenen, heeft Testaankoop de kinderkleren van de ultragoedkope webshop Shein aan een kwaliteitstest onderworpen. De consumentenorganisatie koos 25 kledingsstukken en liet ze testen op de aanwezigheid van hormoonverstoorders, PFAS, zware metalen en andere schadelijke stoffen.
In liefst tien kleren werd minstens één van die stoffen gevonden. Bij één artikel – een paar jongenspantoffels – lagen de concentraties een pak hoger dan de Europese wetgeving toelaat, de andere 24 voldeden wel aan de maximaal toegelaten hoeveelheden in Europa. Toch vindt Testaankoop de resultaten zorgwekkend.
In het geval van de jongensslippers vond Test-Aankoop meer formamide dan toegelaten, terwijl zelfs niet wordt vermeld dat de schoenen de stof bevatten. Ook zitten er veel ftalaten in, die hormonverstoorders zijn met negatieve effecten op de ontwikkeling, en vijf keer te veel lood. “Deze pantoffels zijn echte chemische bommen voor kinderen. Vooral kleintjes die alles in hun mond stoppen. Deze slofjes in de slaapkamer van een kind hebben is al een probleem. Maar wat meer is, als kinderen ze zonder sokken dragen, komen ze in direct contact met hun voeten”, aldus Testaankoop tegenover La Libre.
Europa te laks
De consumentenorganisatie noemt de Europese wetgeving bovendien te laks. “Je moet ook rekening houden met een cocktail-effect van al deze stoffen”, zegt woordvoerder Laura Clays. “We krijgen verschillende stoffen binnen, via verschillende producten. Die bouwen zich op in ons lichaam en kunnen op die manier wel effecten hebben op onze gezondheid.”
Eerdere tests bij Temu, AliExpress, Wish en Amazon toonden aan dat ook twee op de drie producten op die websites veiligheidsproblemen hebben. De bestaande wetgeving wordt immers niet voldoende gecontroleerd. “Als we de de veiligheid van consumenten willen garanderen, moeten de mazen in het net gesloten worden”, aldus nog Clays. “Meer controles door zowel Europese en nationale instanties als de webshops zelf zouden de pakkans vergroten en producenten dwingen tot naleving.”