Het moederbedrijf van Gerry Weber is in surseance. De Duitse modeketen wil een doorstart maken, maar wel eerst fors herstructureren: 230 winkels moeten dicht en zo’n 900 banen staan op de helling.
Herstructurering niet genoeg
Voor het weekend vroeg Gerry Weber International uitstel van betaling aan en de Duitse modegroep heeft die ook gekregen. Het bedrijf moest halverwege januari hogere kosten dan verwacht toegeven voor het voorbije boekjaar en ook de verliescijfers vielen tegen: 44,2 miljoen euro aan extra kosten zouden voor een jaarverlies van 192,3 miljoen euro zorgen.
In een eerdere prognose kwam het verlies al op 148 miljoen euro uit, tegenover nog een winst van 10,3 miljoen euro een jaar eerder. Ook de omzet viel met 10 procent terug tot 795 miljoen euro, wist de keten al. “We krijgen de nodige flexibiliteit en leggen een solide basis om het bedrijf terug te brengen naar zijn oude kracht”, zei herstructureringsdirecteur Florian Frank toen desalniettemin.
Nu de resultaten nog slechter dan verwacht blijken, komt Gerry Weber er met alleen de huidige herstructureringen niet. Dat er 230 winkels moeten sluiten, was in december al geweten, maar er was toen ook sprake van “een nieuw, duurzaam financieringsconcept” dat tegen eind januari rond zou zijn. Mogelijk is dit afgesprongen en de reden waarom de groep nu toch bescherming tegen schuldeisers moet zoeken.
900 jobs en 230 winkels in gevaar
Er zouden nu tot 900 jobs moeten verdwijnen bij de moderetailer. De groep is in totaal goed voor zo’n 6.500 medewerkers, met ruim 1.200 eigen winkels, een 300-tal franchiseboetieks en ongeveer 2.500 shop-in-shops. De ontslagen zullen doorheen alle geledingen van het bedrijf vallen, ook in de logistiek en op het hoofdkantoor, maar welke winkels zullen sluiten, is nog niet bekend.
Nederlands directeur Herbert Blom noemde Gerry Weber in Nederland weliswaar “een gezond bedrijf”. “Wel zal ons worden gevraagd om op de kosten te letten, maar omdat wij winstgevend zijn, hoeven hier geen winkels dicht”, zei de topman tegenover RTL Z.