Galeria Karstadt Kaufhof krijgt honderden miljoenen euro’s aan overheidssteun. Het belang van de warenhuisgroep voor de binnensteden is daarbij een cruciaal argument, al is niet iedereen daarvan overtuigd.
Ankerfunctie
De Duitse regering wil Galeria Karstadt Kaufhof, dat in oktober vorig jaar een doorstart maakte, steunen in de coronacrisis. Het gaat om een overbruggingsmaatregel in de vorm van een achtergestelde lening van maximaal 460 miljoen euro. De steun is gekoppeld aan strenge voorwaarden en wettelijke bepalingen. De warenhuisgroep moet zich wel nog uitspreken over het voorstel, schrijft WDR.
Met de steunmaatregel wil de Duitse federale regering de werkgelegenheid veiligstellen en het al zwaar getroffen bedrijf door de crisis helpen. Volgens de overheid hebben warenhuizen bovendien een belangrijke ankerfunctie voor de binnensteden als geheel: ze worden beschouwd als onmisbare ‘publiekstrekkers’ en het verdwijnen ervan zou ook het voortbestaan van veel omliggende winkels hypothekeren.
Kritiek
Retaildeskundige Hendrik Schröder van de universiteit Duisburg-Essen staat kritisch tegenover de overheidssteun: “Hoe komt het dat Lufthansa, Tui en nu ook Karstadt Kaufhof dergelijke leningen krijgen en andere, kleinere en middelgrote detailhandelaren met lege handen achterblijven of moeten wachten tot de beloofde steun hen bereikt?” Hij vraagt zich ook af op basis van welke criteria dergelijke leningen worden verstrekt. Het argument dat warenhuizen onmisbaar zijn, aanvaardt hij in elk geval niet. “De binnensteden zijn niet afhankelijk van Karstadt Kaufhof”.
Bijna vier maanden geleden maakt Galeria Karstadt Kaufhof een doorstart, nadat de schuldeisers hadden ingestemd met een ingrijpend reddingsplan. Uiteindelijk sloot de warenhuisketen 40 vestigingen. Zo’n 4.000 werknemers verloren hun baan.