Het insolventieplan van warenhuisketen Galeria spreekt dreigende taal: ofwel stellen de schuldeisers zich tevreden met een schamele duit, ofwel dreigt het faillissement. Inno dient alvast als onderpand.
Mes op de keel
Op 27 maart zit Galeria rond de tafel met haar schuldeisers: onder bescherming van de rechtbank van Essen werkt de warenhuisketen aan een herstructureringsplan, maar dan moeten de schuldeisers wel akkoord gaan met een fikse schuldherschikking. Het is nu al duidelijk dat de banken, investeerders en zelfs de Duitse overheid naar hun centen zullen kunnen fluiten.
De schuldeisers kunnen een insolventiepercentage van slechts 2,0 tot 3,5% verwachten, blijkt uit het plan dat Lebensmittelzeitung kon inkijken. In 2020 vroeg Galeria al eens eerder schuldbescherming aan, maar toen kregen de crediteuren nog 4,55%.
Inno naar Duitse overheid?
Als de schuldeisers het voorstel afkeuren, zal Galeria zijn activiteiten moeten stopzetten, waarschuwt het document al. En dan zijn ze alles kwijt: bij een faillissement overstijgen de schulden gegarandeerd de waarde van de inboedel. Dat ze met de inboedelverkoop nog iets kunnen terugverdienen, kunnen de schuldeisers dus vergeten.
In ieder geval zijn de schuldeisers dus miljarden kwijt. Galeria rekent minstens op 3,3 miljard euro aan schulden, over minstens 1,4 miljard euro wordt straks nog onderhandeld. Ook aan de Duitse overheid moet de warenhuisketen nog 680 miljoen euro. Het staatsfonds heeft wel een bijzonder onderpand geëist: de Belgische dochterketen Inno, die wel goed draait, en de rechten op de huismerken van de keten. Moest Galeria straks falen, komt Inno dus mogelijk in handen van de Duitse overheid.