De eindelijk gepubliceerde jaarcijfers van FNG zorgen voor meer vragen dan antwoorden: er is letterlijk sprake van dubieuze zaken, maar niemand spreekt… Zelfs gloednieuwe topman Yves Pollé heeft al wat te verbergen.
Dubieuze transacties in Hongkong
De dieprode cijfers van FNG hebben voor een aanzienlijk deel te maken met wat in de boekhouding letterlijk als “dubieus” staat geboekt: bij het nettoverlies van 292 miljoen euro hoort ook liefst 94 miljoen euro aan “dubieuze vorderingen”, bestaande uit “een aantal complexe en internationale transacties en structuren waarvan de onderliggende stukken ontbreken, onvolledig of onduidelijk zijn of de economische rationale onduidelijk is”, aldus de retailgroep zelf.
Welke transacties dat zijn? Veel meer dan dat het om aankoopcentrales gaat in Zwitserland en Hongkong – met banden met Turkije en India – is op dit moment nog niet duidelijk. Het zou volgens De Tijd om deals met leveranciers gaan, waarbij commissies werden beloofd via een ingewikkelde structuur van agenten en tussenpartijen. FNG zou kortingen terugbetaald krijgen als het bepaalde volumes wist te verkopen en er is eveneens sprake van de verkoop van marktdata aan leveranciers.
Zeker is alvast wel dat de transacties als “dubieus” worden afgeboekt, omdat het lang niet zeker is dat de retailgroep het beloofde geld in realiteit ooit zal krijgen. Voor sommige deals zouden zelfs geen schriftelijke contracten bestaan, laten insiders aan De Tijd weten. Wel moet de kwestie nog verder worden uitgespit door een externe adviseur die FNG aanstelt.
Zwijgen is instemmen?
Wat er dus precies aan de gang was? Joost mag het weten. Dat doet wel meteen de volgende vraag rijzen: wie wist het wél? De raad van bestuur zegt zelf in het duister te zijn gelaten en onvoldoende – of te laat – informatie te hebben gekregen over wat er gaande was. Niet alleen over de financiële moeilijkheden, maar ook over de bezorgdheden van de beurswaakhond die in augustus vorig jaar onraad rook, werd de raad van bestuur volgens ingewijden onvoldoende ingelicht.
Al weerklinkt ook kritiek op die raad van bestuur, die er het zwijgen toe deed, te weinig kritische vragen stelde en zich een rad voor ogen liet draaien, melden bronnen aan De Tijd. “Er moeten meer mensen op de hoogte geweest zijn. Door het zwijgen van de raad van bestuur heeft de directie veel misstanden kunnen camoufleren met de groeicijfers van het bedrijf”, heet het.
Yves Pollé schrapt in zijn cv
Dezelfde vragen stellen critici zich bij het handelen van de bedrijfsrevisor, die de jaarrekeningen telkenmale goedkeurde – ook al moest het bedrijf zich achteraf corrigeren toen de Belgische beurswaakhond FSMA aan de alarmbel trok. De kans is bovendien bestaande dat er nog lijken uit de kast zullen vallen: de bedrijfsresultaten van 2019, en de de huidige ophef daarrond, zijn nog steeds niet officieel goedgekeurd door een revisor en het aandeel mag daardoor ook nog niet opnieuw op de beurs.
De groep belooft nu transparantie en herstel, en stelt daarvoor een transformatiemanager aan: Yves Pollé, ex-student aan het prestigieuze INSEAD en ex-medewerker van Boston Consulting Group. Of toch niet? Ondanks wat zijn LinkedIn-profiel tot vandaag beweerde, heeft Pollé nooit bij BCG gewerkt. Dat verneemt de redactie van RetailDetail uit vertrouwde bron. Het consultancybureau zou een advocaat op Pollé af hebben gestuurd, waarna de verwijzing deze ochtend plots uit het cv verdween – foto’s vindt u hieronder. Een goede, transparante start dus?
“Het klopt dat Yves Pollé nooit voor Boston Consulting Group heeft gewerkt”, reageert een goed ingelichte bron op onze berichtgeving. “Wel was hij ‘independent contractor’ voor BCG Turn, een divisie van Boston Consulting die bedrijven bijstaat bij herstructureringen. Het was niet erg slim van hem om dat zo op zijn LinkedIn profiel te plaatsen. Maar op zijn officiële CV heeft hij niet gelogen, zijn integriteit staat niet ter discussie.”
Dreigt insolventie?
Hoe het nu dan verder moet met FNG en zijn ruim 3000 medewerkers? Van een beperkt groepje schuldeisers heeft de groep een uitstel van tien miljoen euro weten te verkrijgen, die de modeholding nu niet volgend jaar maar in 2023 moet terugbetalen, maar of ook de andere aandeelhouders zoveel respijt zullen geven, is nog zeer de vraag. Sommige obligatiehouders zouden al een advocaat onder de arm hebben genomen, terwijl anderen een duidelijk herstelplan eisen te zien.
Bovendien is er nog het Vlaamse overheidsvehikel PMV dat met 25 miljoen euro in de groep achter CKS en Brantano zit, net als honderden miljoenen aan openstaande leningen bij banken. Gezien de vele vraagtekens en de aanhoudende onzekerheid wordt het lang geen evidentie om het vertrouwen van die schuldeisers te winnen. Een insolventieprocedure met schuldbescherming en forse herstructureringen lijkt bijna onafwendbaar.
Schermafbeeldingen LinkedIn 12/06/2020: