Terwijl de rechtbank zich buigt over de aanvraag tot reorganisatie van Brantano-moeder FNG, is bekend gemaakt welke winkels dicht moeten.
Negentien Brantano’s dicht
Nog voordat de ondernemingsrechtbank van Mechelen zich woensdag boog over de reorganisatie-aanvraag van FNG, lekte dinsdag in De Standaard welke vestigingen van Brantano zullen sluiten. Het gaat meer bepaald om tien Waalse vestigingen – waar de keten het niet zo goed doet – en in Vlaanderen om de winkels in Beringen, Knokke-Heist, Londerzeel, Menen, Mol, Ronse, Tienen, Wemmel en Wevelgem. Eerder werd al bekend dat ook de formules Fred & Ginger en Ginger uit het straatbeeld verdwijnen.
Opvallend is dat ook de relatief nieuwe formule Boutik by Brantano helemaal wordt stopgezet. De eerste twee vestigingen van het concept openden eind 2018 de deuren, en beantwoordde toen volgens FNG aan “de vraag van Brantano-klanten naar een breder merkenaanbod“. Het aanbod bestaat er voor 80% uit mode, en dan vooral premiummerken zoals Armani Exchange en Guess. De one-stop-shop voor het hele gezin moest CEO Dieter Penninckx helpen met zijn ambitie om van Brantano een volwaardige modespeler te maken, maar is nu dus einde verhaal.
De vakbonden zijn misnoegd over het lekken van de te sluiten winkels. Volgens hen is het veel te vroeg om het al over concrete sluitingen te hebben: ze verzetten zich tegen de plannen en dringen aan op een reorganisatieplan dat zoveel mogelijk focust op behoud van banen en vestigingen. “We zitten nog maar in de eerste fase van de wet-Renault. Het is precies de bedoeling om alternatieven voor te stellen en zo veel mogelijk tewerkstelling te redden. Dat men nu al laat uitlekken waar winkels moeten sluiten vinden we onaanvaardbaar”, reageren Lindsey Verhaeghe (BBTK) en Sven De Scheemaeker (ACV Puls) tegenover De Standaard.
De ondernemingsrechtbank heeft naast het reorganisatieplan nog een paar extra moeilijke knopen door te hakken: komen er externe bewindvoerders of niet? De vakbonden haalden dinsdagavond hard uit naar het management van FNG: ze willen een tandem van een retailspecialist, een bedrijfsrevisor en een HR-vertegenwoordiger als bestuurders, omdat ze geen vertrouwen meer hebbejn in het huidige bestuur. Ook Retail Estates, dat winkelpanden aan Brantano verhuurt, heeft de rechtbank verzocht een bijzondere toezichthouder aan te stellen, maar dan specifiek voor dochterketen Brantano.