De Belgische modegroep FNG gaat alle kledingvoorraad samenbrengen in een geautomatiseerd magazijn in Zoetermeer. Zo kan de groep kosten besparen. Schoenen van Brantano blijven wel in het Belgische Erembodegem.
Hoogtechnologisch magazijn geërfd van Miss Etam
Met de overname van Miss Etam kreeg FNG er niet alleen heel wat e-commercekennis en (verlieslatende) winkels bij, maar ook een hoogtechnologisch magazijn in het Nederlandse Zoetermeer, nabij Rotterdam. Het magazijn functioneert grotendeels automatisch op basis van een computersysteem en telt maar dertig vaste medewerkers.
Uitladen, stockeren en opnieuw inladen om naar de winkels te sturen: het gebeurt allemaal automatisch op transportbanden in het magazijn. “Een computersysteem bepaalt welke kleding naar welke winkel gaat en hoeveel stuks. Een kleine winkel die bezocht wordt door wat oudere mensen krijgt minder en andere kleding dan een grote winkel in een buurt vol jonge mensen”, vertelt medeoprichter Manu Bracke daarover in De Tijd.
30 miljoen kledingstukken per jaar
De vaste medewerkers hebben er vooral als taak toezicht te houden en in te grijpen als er iets misloopt. Op drukke momenten kunnen er wel tot honderd mensen in het magazijn werken, vooral dan via uitzendcontracten. “We kunnen in Zoetermeer 30 miljoen kledingstukken per jaar verwerken. We zitten nu aan 15 miljoen”, legt CEO Dieter Penninckx uit in de krant.
Het centraliseren van alle kledingvoorraad helpt FNG kosten te besparen: voordien was de stock van de negen verschillende ketens van de modegroep verspreid over kleinere magazijnen in België en Nederland. Sinds juni worden de voorraden van de Belgische merken CKS en Fred & Ginger al in Zoetermeer opgeslagen, binnenkort komt de rest erbij.
“Nederland veel goedkoper en efficiënter”
Waarom FNG voor Nederland kiest voor zijn centraal magazijn? Omdat het pand van Miss Etam daar nu toevallig staat, klinkt het. Al berust het ook op meer dan toeval alleen: de arbeidswetgeving is soepeler in Nederland én arbeid is er goedkoper. “Hier wordt al jaren probleemloos tot 23 uur gewerkt, zodat onze klanten tot 22 uur kunnen bestellen en hun pakketje de dag nadien al thuis geleverd krijgen”, geeft Bracke toe.
“In Nederland kan FNG veel goedkoper en efficiënter werken”, klinkt het. “Op drukke momenten kunnen we onze dertig vaste werkkrachten versterken met zestig uitzendkrachten. In heel drukke periodes werken hier honderd tijdelijken. Dat regelen in België zou veel moeilijker zijn.” Nu weten we alvast waarom FNG de open brief ‘Koop Belgisch’ niet mee ondertekende.
Brantano blijft in Erembodegem
Wel blijft de schoenenvoorraad van de Belgische formule Brantano in eigen land, meer bepaald in het bestaande magazijn van de keten in Erembodegem. Daar werkt een zestigtal medewerkers, een aantal dat de groep zou kunnen terugdringen door verder te automatiseren en te centraliseren. Dat doen de bedrijfsleiders naar eigen zeggen bewust niet: “We zouden kosten kunnen besparen door ook Brantano te verhuizen naar het magazijn in Zoetermeer, maar dat doen we niet. Dat we een Belgisch bedrijf zijn, speelt mee”, aldus Penninckx.
Aangezien Brantano een nationale speler is, ligt de nood er ook anders dan bij de eigen merken. Zij zijn namelijk onder andere te vinden bij grote e-commerceplatformen als Zalando, Bol.com en Wehkamp. De merken van FNG zijn weldra ook te koop bij La Redoute en Duitse nieuwkomer About You. “Door het geautomatiseerde systeem kunnen we onze kleding makkelijker verkopen via kledingwebwinkels waarmee we samenwerken”, zegt Bracke daarover.