FNG, de modegroep boven merken als Brantano en Miss Etam, publiceerde vanochtend ronduit dramatische bedrijfsresultaten, waarin de impact van de coronacrisis niet eens verrekend is. Een ingrijpend herstelplan dringt zich op.
Recordverlies en schuldenberg
De omzet steeg in 2019 nog wel met 3,7%, van 471,6 miljoen tot 483,3 miljoen euro, maar die stijging is volledig te danken aan overnames: zonder de acquisitie van Ellos Group en de Theo Henkelman Group zou de omzet met 5,3% gedaald zijn. Erger is het gesteld met het nettoverlies, dat 292,1 miljoen euro bedraagt. De schuldenlast loopt op tot meer dan 500 miljoen euro, als gevolg van de recente overnames. Daar komen nog eens de financiële leaseverplichtingen bovenop.
Dit zijn voorlopige, niet-geauditeerde financiële resultaten, zegt het verslag: er zijn nog heel wat onduidelijkheden omtrent complexe en internationale transacties en structuren. Bovendien zijn het cijfers die betrekking hebben op 2019, dus de periode voor de uitbraak van de coronacrisis. De – ongetwijfeld grote – impact van de winkelsluitingen dit voorjaar is in deze resultaten nog niet zichtbaar.
Grote risico’s genomen
Over de oorzaak van de rampzalige cijfers is het verslag wel duidelijk: “De groep werd de afgelopen jaren sterk en snel uitgebouwd. De gevoerde Buy and Build-strategie was gebaseerd op het feit dat het in de fashion en lifestyle sector belangrijk is om een zekere omvang te hebben en verticaal geïntegreerd te werken. Grotere volumes leiden tot schaalvoordelen die ten gunste van de volledige groep zijn. FNG heeft door deze aanpak een bijzondere positie uitgebouwd in de sector. De grote focus op schaalvergroting heeft evenwel ook geleid tot het nemen van grotere risico’s dan sectorgenoten.”
De hamvraag is hoe het nu verder moet. FNG onderzoekt alle opties om de schuldenlast te verminderen en/of te spreiden, luidt het. De groep analyseert momenteel de activiteiten om een realistisch toekomstplan uit te werken. Daarbij wil het bedrijf inzetten op een ‘digital first’-strategie en op een verdere kruisbestuiving tussen de verschillende onderdelen van de groep. Crisismanager Yves Pollé, die sinds maandag aan de slag is, weet dus wat gedaan.