Waarom verloor FNG ruim 25 miljoen euro aan de inkoop van eigen aandelen? Wat onderzoekt de beurswaakhond nog bij de verlieslatende modegroep? Terwijl de vragen zich blijven opstapelen, lijken druppelsgewijs antwoorden binnen te sijpelen.
Van 32 naar 14 euro
Kort voor het groeiverhaal van FNG brutaal tot stilstand kwam, kocht de modegroep achter Brantano en Miss Etam nog 1,4 miljoen aandelen in aan een inkoopprijs van 32 euro per stuk. Het bedrijf slaagde er echter niet meer in de aandelen aan een even gunstige prijs te verhandelen. Integendeel, FNG moest ze uiteindelijk op 14 euro per aandeel waarderen en incasseerde zo een verlies van liefst 25,2 miljoen euro. Dat bericht De Standaard op basis van beursanalist Kristoff Van Houte.
“Iemand heeft dus nog 1,4 miljoen aandelen kunnen verpatsen tegen 32 euro aan FNG, dat vervolgens zelf het verlies slikte”, meent de beursanalist, die vreest dat het niet louter om een ongelukkig toeval gaat. Wie de aandelen zo duur heeft kunnen verkopen? De Standaard wijst in de richting van de Nederlanders Gerardus Pilon en Rens van de Schoor.
Nederlandse vennootschappen
Van de Schoor was tot 2017 de sterke man van ex-CEO Dieter Penninckx in Nederland en zorgde voor de vennootschap R&S, waarmee FNG in Nederland op overnamepad ging. Of beter gezegd: Van de Schoor zorgde voor het vuile werk (de overnames, de saneringen en de beursnotering), waarna FNG zich ermee liet samensmelten.
Na 2017 verdween Van de Schoor echter van het toneel en ruimde hij volgens De Standaard plaats voor Pilon. Via die laatste zou het omstreden pakket van 1,4 miljoen aandelen bij FNG terecht zijn gekomen, om ze vervolgens door te verkopen als (gedeeltelijke) vergoeding voor de overname van het Scandinavische modeplatform Ellos. Hoe de waarde van de aandelen zo snel van 32 naar 14 euro kon kelderen, blijft echter een vraag zonder antwoord.
Modereus aan de doping?
En zo zijn er nog veel vragen die onbeantwoord blijven. Na de “dubieuze transacties” die de groep vorige week moest toegeven, dringt de vraag zich nu nog meer op: hoe kan het dat niemand iets heeft gemerkt? Waarom trok niemand eerder aan de alarmbel? Over de goedkeuring van de jaarrapporten rezen eerder al vragen, maar heeft het auditcomité van het bedrijf ook een verlies van 25,2 miljoen euro niet opgemerkt?
De financiële adviseurs zijn bovendien allemaal met de noorderzon vertrokken. Eind 2019 verlieten nog de toenmalige CFO en voorzitter van de raad van bestuur Eric Verbaere het schip, allebei om persoonlijke redenen, waarna mede-oprichter en CEO Dieter Penninckx het net voor de bom barstte voor bekeken hield. Hun vertrekken gingen gepaard met toenemende druk van de Brusselse beurswaakhond, die kritische vragen begon te stellen toen FNG de Brusselse beurs op wou, en toenemende publieke kritiek.
Als de aantijgingen van Kristoff Van Houte waar zijn en er onregelmatigheden optraden waarbij kapitaal en aandelen heen en weer werden gesluisd, is er sprake van fraude. Ten opzichte van de andere spelers in de modebranche zou het oneerlijke concurrentie zijn, met een modereus die zich oppompt met op zijn minst twijfelachtige middelen. Zat FNG inderdaad aan de doping? En wie was in dat geval de aanvoerder van het peloton? In de komende maanden staat voor de modegroep nog veel te gebeuren, voor speurders zijn wellicht nog veel stenen om te draaien…