Behalve de drie oprichters en enkele raadgevers, is nu ook FNG zelf in verdenking gesteld. De modegroep, die alleen nog Ellos heeft, houdt grote kuis om alsnog een doorstart te maken, maar of dat nu nog zal lukken is erg onzeker.
Mee in bad getrokken
Het blijkt niet toevallig dat FNG vorige week een bijzondere algemene vergadering aankondigde: CEO Paul Lembrechts en voormalig bestuursvoorzitter Roald Borré hebben een herstelplan voor de modegroep klaar, waarbij volledig schoon schip wordt gemaakt met het verleden. De structuur en de statuten van het bedrijf worden aangepast, zodat de macht van de verdachte drie oprichters – nog steeds de grootste aandeelhouders – wordt ingeperkt. Er hoort ook een volledig nieuwe raad van bestuur te komen rond CEO Lembrechts. Als de aandeelhouders daarmee akkoord gaan, natuurlijk.
De kans dat ze instemmen is op slag kleiner geworden nu De Tijd te weten is gekomen dat de vennootschap FNG mee in verdenking is gesteld voor alle frauduleuze praktijken bij de voormalige Brantano-eigenaar. Het gaat dan onder meer om valsheid in de jaarrekeningen, marktmanipulatie en misbruik van vennootschapsgoederen. Vooral op die marktmanipulatie, waar mogelijk al sinds 2018 sporen van zijn, staan forse boetes, die kunnen oplopen tot drie keer het vermogensvoordeel.
Zwaar dilemma?
Opvallend is dat FNG al vorige week in verdenking zou zijn gesteld, dus nog voor de aankondiging van de doorstartplannen en van de aandeelhoudersvergadering. Voor Lembrechts en consoorten is het evenwel van groot belang om het bedrijf nog een toekomst te kunnen geven, zeker nu er eindelijk een juridisch akkoord is met Nordic Capital, de ex-eigenaar van Ellos. In die bijzonder gunstige dadingsovereenkomst schiet Nordic nog geld voor om Ellos straks naar de beurs te brengen en dan eindelijk uitbetaald te worden.
Voor de aandeelhouders wordt het op de bijzondere vergadering op 16 juni wellicht een moeilijke keuze: als ze nog iets van hun centen willen zien, zit er weinig anders op dan Ellos zo snel mogelijk naar de beurs te laten gaan, maar wat als er FNG nog zware boetes en vervolgingen boven het hoofd hangen? “In het gerechtelijk onderzoek zijn aanwijzingen naar boven gekomen die mogelijk wijzen op de betrokkenheid van de vennootschap zelf”, zegt Kristof Aerts, woordvoerder van het parket van Antwerpen, alvast tegenover De Tijd.