Van overheidssteun voor Brantano-moeder FNG is nog niet meteen sprake, zo maakt het kabinet van Vlaams Minister van Economie Hilde Crevits bekend. De minister vraagt eerst een stevig herstelplan, maar dat is nog niet ingediend.
Bankwaarborg aangevraagd
Het nieuws dat de reorganiserende modegroep FNG hulp zou vragen aan de Vlaamse overheid, bereikte twee weken geleden de media en leidde tot verontwaardigde reacties van sectorgenoten en concurrenten. Om verdere winkelsluitingen en banenverlies tegen te gaan, en naar verluidt op korte termijn zelfs de wintercollecties te kunnen betalen, is echter dringend nood aan liquide middelen.
Ondertussen heeft het bedrijf achter Brantano en CKS daarom bij Gigarant, de waarborgvennootschap van de Vlaamse overheid, een aanvraag ingediend om garanties te bieden aan de banken, zodat zij de groep makkelijker nieuwe leningen zouden toestaan. Dat bericht De Tijd. In principe kan Gigarant daar voor een bedrag tot 10 miljoen euro zelf over beslissen, maar omdat het zo’n heikel dossier is, valt politieke inmenging niet uit te sluiten.
Staat en privé treffen elkaar
De Vlaamse overheid is immers al voor zo’n 32 miljoen euro betrokken bij het bedrijf. Overheidsvehikel PMV heeft een aandeel van 7% in FNG, goed voor 11,27% van de stemrechten, zo maakt de modegroep net vandaag bekend. Bovendien staat Gigarant al garant voor een deel van de bankschulden en leende een fonds, met PMV als mede-investeerder, eerder nog 10 miljoen euro extra.
PMV-topman Roald Borré is eveneens voorzitter van de raad van bestuur van FNG. Hij zou tot nu toe het grootste deel van de onderhandelingen met de banken en schuldeisers eigenhandig hebben gevoerd, maar krijgt daarbij nu versterking van Paul Lembrechts als CEO ad interim – en oude bekende van toen die laatste nog topman van de VRT was.
“Geloofwaardig plan noodzakelijk”
Dat de minister er zich gezien de gevoeligheden zelf mee zal bemoeien, is dus zeer waarschijnlijk. En daar horen al onmiddellijk duidelijke voorwaarden bij, laat een woordvoerder van Crevits weten aan De Tijd. “Om een of andere tussenkomst überhaupt in overweging te kunnen nemen is een geloofwaardig business- en herstelplan noodzakelijk met de noodzakelijke inspanningen van de private aandeelhouders en de schuldeisers. Zo’n plan werd nog niet voorgelegd”, klinkt het.
Aangezien de ondernemingsrechtbank van Mechelen zich momenteel zelf nog buigt over het reorganisatieplan van FNG en er nog een aantal beslissende data in het vooruitzicht zijn, is het evenwel aannemelijk dat het plan nog in volle ontwikkeling is. Zo spreekt de rechtbank zich op 8 juli uit over schuldbescherming en op 15 juli over de aanstelling van toezichthouders. Op 16 juli is er nog een belangrijke samenkomst met obligatiehouders waar moet worden beslist of FNG uitstel van betaling krijgt voor 45 miljoen euro.