Bij FNG gingen onlangs de alarmbellen af: de aandeelhouders van de vervelde modegroep moesten bijeenkomen omdat het netto-actief gedaald is tot minder dan de helft van het kapitaal. Dat blijkt uit de jaarcijfers van 2020.
Een aangekondigde alarmbel
Bij het berekenen van die jaarcijfers kwam FNG tot de vaststelling dat zijn netto-actief gezakt is tot minder dan de helft van het hele kapitaal, oftewel: de gewezen Brantano-eigenaar heeft ondertussen ruim dubbel zoveel schulden heeft als activa. Verrassend is dat weliswaar niet, aangezien vorig jaar zowel het coronavirus als het noodlot toesloegen. De holding – toen nog eigenaar van onder meer CKS, Brantano en Miss Etam – ging in de zomer van 2020 failliet en de oprichters werden vervolgd op verdenking van fraude.
Toch verplicht de wet tot een zogeheten alarmbelprocedure als het netto-actief zo sterk daalt. De bestuurders waren daardoor genoodzaakt om een bijzondere algemene vergadering te organiseren en een herstelplan voor te leggen. De aandeelhouders hebben het herstelplan quasi unaniem (99,99%) goedgekeurd, geen verrassing aangezien het voorstel eigenlijk hetzelfde was als het doorstartplan dat de aandeelhouders al in juni goedkeurden.
In het najaar opnieuw
De doorstartplannen zijn ondertussen al grotendeels in uitvoering, beklemtoont FNG in een persbericht. Het belangrijkste element blijft de dading met Nordic Capital, de vroegere eigenaar van e-commerceplatform Ellos. In die schikking belooft FNG honderd miljoen euro te betalen aan de Scandinaviërs, maar aangezien dat geld er nu nog niet is, hoeft de groep pas later te betalen. In ruil houdt FNG wel nog maar een “gedeelte” van haar participatie in Ellos Group, na een strategische kapitaalherziening.
In het najaar volgt nog een algemene vergadering, waarop de definitieve jaarcijfers voor 2020 worden bekendgemaakt en er ook een jaarverslag wordt voorgelegd. De aandeelhouders zullen dan nogmaals moeten stemmen. Of zoals uitvoerend voorzitter Paul Lembrechts eerder zei: “Onze ambitie blijft om snel vooruit te gaan, maar we blijven nauwkeurigheid, transparantie en correctheid boven snelheid stellen.”