De failliete FNG-groep wordt nu ook verdacht van witwassen. Ondertussen zijn in het dossier al een tiental huiszoekingen gebeurd en is de huisadvocaat van de Brantano-moeder als vierde persoon in verdenking gesteld.
Eerste externe verdachte
Het parket van Antwerpen onderzoekt of er ook sprake was van witwassen bij de modeholding FNG. Er is een huiszoeking gebeurd bij advocatenkantoor NautaDutilh en de huisadvocate van de voormalige Brantano-moeder, Elke Janssens, is in verdenking gesteld. Dat bevestigt het parket van Antwerpen aan De Tijd.
Het gerechtelijk onderzoek neemt daarmee een nieuwe wending, want tot nu toe werd het vroegere management van de modegroep marktmanipulatie, valsheden in de jaarrekening, misbruik van vennootschapsgoederen en het verhinderen van onderzoek (door beurswaakhond FSMA) ten laste gelegd. Witwaspraktijken hoorden daar nog niet bij.
Ook is het de eerste keer in het dossier dat iemand buiten het oprichterstrio – Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke – in verdenking wordt gesteld. Wel gebeurden er al een tiental huiszoekingen bij verschillende betrokken en heeft het parket het over meerdere inbeslagnames.
Hongkong dollars
De onderzoekers zouden zich momenteel vastbijten in de 94 miljoen euro die verdween in wat het jaarverslag zelf als “dubieuze transacties” omschreef. Het gaat met name om deals die werden gesloten via het aankoopplatform Fashion Buying Platform Holding, met onduidelijke structuren in Zwitserland en Hongkong en nog vertakkingen naar Turkije, India en China. Er zou sprake zijn van volumekortingen bij leveranciers, die werden ingeboekt maar FNG nooit kreeg, maar ook van de verkoop van data aan leveranciers.
Bij de controle van de jaarrekening geraakten de boekhouders niet wijs uit het kluwen aan vennootschappen en transacties in de aankoopcentrale, waardoor ze maar besloten om de 94 miljoen euro in kwestie af te boeken als verlies. De uitbraak van het coronavirus, die eerst productieland China trof, zou echter ook een rol hebben gespeeld, zei voormalig CEO Dieter Penninckx daarover in een interview met RetailDetail.
Penninckx zit inmiddels zelf in de gevangenis van Mechelen, omdat hij en zijn echtgenote Anja Maes de voorwaarden voor hun vrijlating hebben geschonden. Bij de eerdere aanhouding van de oprichters werden ze op vrije voet gesteld mits strikte voorwaarden om het gerechtelijk onderzoek niet te belemmeren. Anja Maes mocht de gevangenis verlaten met een elektronische enkelband, maar dinsdag beslist de raadkamer verder over hun aanhouding.