FNG heeft niet de intentie om e5 mode over te nemen, wel gaat de groep een commerciële samenwerking aan met de holding boven de verlieslatende modeketen. Dat meldt een persbericht, dat echter meer vragen oproept dan het beantwoordt.
Samenwerking
Nadat vorige week het nieuws bekend raakte dat Feniks Holding, een vennootschap van ondernemer Frédéric Helderweirt uit Dilbeek, de groep rond e5 mode had overgenomen, uitten verschillende waarnemers het vermoeden dat die transactie slechts de voorbode was van een uiteindelijke overname van e5 mode door FNG. Ze zagen daarvoor verschillende aanwijzingen.
Helderweirt werkte tot voor kort en gedurende verschillende jaren immers voor FNG, waar hij onder andere instond voor de transformatie van de Brantano-schoenwinkels. Bovendien kondigden beide bedrijven aan dat ze nauw zouden gaan samenwerken op inkoopvlak. De hypothese ontstond dat de overnemer werd vooruitgestuurd om het verlieslatende e5 mode te herstructureren en klaar te maken voor een acquisitie. Een gelijkaardig scenario deed zich ook enkele jaren geleden voor, toen CEO Dieter Penninckx persoonlijk Brantano overnam, om de keten na een sanering aan FNG te verkopen.
“Geen intentie tot overname”
Als gevolg van die speculaties werd de handel in het aandeel FNG afgelopen donderdag opgeschort, in afwachting van een persbericht, dat uiteindelijk pas vier dagen later werd gepubliceerd. “In tegenstelling tot de berichtgeving in bepaalde media de afgelopen dagen, is er geen overeenkomst afgesloten tussen Feniks Holding BV en de FNG groep om de aandelen van e5 mode (op termijn) te kopen. Op dit ogenblik bestaat geen intentie tot de overname van de aandelen van e5 mode door FNG NV”, zo luidt het.
Wel bevestigt het communiqué dat e5 mode gebruik zal maken van het aankoopplatform van de FNG groep, dat al jaren actief is in verschillende regio’s en kantoren heeft in Turkije, Indië en China. Topman Penninckx benadrukt dat zijn platform ook openstaat voor derden: “We reiken hiermee de hand aan andere Benelux fashion & shoe retailspelers, waardoor lokale spelers sterker staan.” Productie voor derden maakt nu al ongeveer 15% uit van de activiteiten.
Woelig vaarwater
Of deze persmededeling een afdoende antwoord biedt op de vele vragen en vermoedens die momenteel in de markt circuleren, valt te betwijfelen. FNG is de afgelopen jaren bijzonder hard gegroeid door – soms risicovolle – overnames en bevindt zich momenteel in woelig vaarwater. De recente overname van de Scandinavische e-commercespeler Ellos kreeg heel wat kritiek van analisten: ze vonden dat er te weinig duidelijkheid was over de financiering en stelden ook de beoogde synergieën in vraag.
Even later herschikte FNG zijn raad van bestuur: voorzitter Eric Verbaere en CFO Nico Bondroit legden hun functie neer, Roald Borré werd de nieuwe voorzitter. Een wissel die niets te maken had met de eerdere kritiek op de overname van Ellos, benadrukte de groep. Zopas maakte het bedrijf bekend dat het overgrote deel van de Nederlandse winkels van Promiss en Steps nog dit voorjaar de deuren sluiten, om volop in te zetten op een ‘digital first’-strategie.