FNG, de vroegere holding boven Brantano, maakt zich op voor een nieuwe doorstart. De groep zal nu helemaal rond e-commercebedrijf Ellos draaien en wil de macht van de drie oprichters inperken. Tenminste, als de aandeelhouders akkoord gaan.
Oprichterstrio aan de kant
FNG wil nu helemaal schoon schip maken met haar woelige verleden. Op een bijzondere algemene aandeelhoudersvergadering op 16 juni wordt er gestemd over ingrijpende statuutwijzigingen en de benoeming van een nieuwe raad van bestuur. Op dit moment heeft de modegroep zowel een Raad van Toezicht als een Directieraad, maar dat moet worden vervangen door één raad van bestuur – met ook allemaal nieuwe gezichten.
Het hoofddoel is duidelijk om de drie oprichters van FNG – Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke – buiten spel te zetten. Zij, enkele advocaten en nu ook hun advocatenkantoor zijn immers in verdenking gesteld van fraude, in een onderzoek dat nog steeds loopt. Als grootste aandeelhouders (43%) heeft het trio nu evenwel nog de touwtjes in handen: op de aandeelhoudersvergadering hebben ze dubbel stemrecht en ze kunnen grotendeels zelf bepalen wie in de raad van toezicht komt, weet De Standaard. Daar moet nu verandering in komen.
In hun plaats zou een volledig nieuwe bestuursraad komen, waarin ook huidig CEO Paul Lembrechts een zitje krijgt. Verder vervangen Sophie Manigart, Alain Hellebaut, Nadine Vanovenberghe en Sonny Luypaert de oude FNG-bestuurders, zoals Gino Van Ossel, Emiel Lathouwers en Roald Borré. Tenminste, als de veranderingen op 16 juni gestemd geraken. De plannen maken deel uit het doorstartplan dat Paul Lembrechts en Roald Borré eind 2020 aankondigden.
Alles op alles met Ellos
“Als de aandeelhouders op 16 juni onder meer de statutenwijziging goedkeuren en de nieuwe Raad van Bestuur het vertrouwen geven, tekent zich stilaan een duidelijke roadmap af naar een nieuwe organisatie”, aldus Lembrechts in een persverklaring. “De afgelopen maanden hebben we grote stappen vooruit gezet om de toekomst van FNG vorm te geven. We geloven dat een doorstart nu verzekerd is, met Ellos Group als sterke troef van het nieuwe FNG.”
Het dadingsakkoord met Nordic Capital, de vroegere eigenaar van Ellos, is een andere belangrijke stap geweest. Aangezien de problemen bij FNG losbarstten kort na die dure acquisitie, zag de verkoper nooit de volledige overnamesom. Bovendien gebeurde de overname grotendeels in FNG-aandelen, die prompt daarop niks meer waard bleken.
Beide partijen zijn nu tot een overeenkomst gekomen, waarbij Nordic FNG zelfs nog een lening toestopt om Ellos straks naar de beurs te brengen. Zo wordt FNG een beursgenoteerde groep met een meerderheidsbelang in het ook al beursgenoteerde Ellos. Ook Nordic krijgt in ruil voor de hulp weer een participatie in het Scandinavische e-commerceplatform.
Kip met de gouden eieren?
FNG houdt halsstarrig aan Ellos vast, niet alleen omdat het de laatste reddingsboei is, maar ook omdat de onlinespeler “duidelijk de wind in de zeilen heeft”, aldus Lembrechts. Coronajaar 2020 was een recordjaar, goed voor een omzet van 3,2 miljard Zweedse kronen, of 316 miljoen euro. De CEO benadrukt ook de “positieve operationele cash flow” en sterke liquiditeit. 2021 zou bovendien even sterk zijn begonnen, met groeicijfers boven de 20%.
Heeft FNG eindelijk de kip met de gouden eieren gevonden? Tegen september hoopt het bedrijf alvast de jaarcijfers van 2020 te kunnen publiceren en dan ook weer naar de beurs te mogen. Het aandeel werd vorig jaar geschrapt door beurswaakhond FSMA nadat onregelmatigheden opdoken.