Bij FNG zijn alle activiteiten stilgelegd en blijven alle winkels voorlopig gesloten. Ondertussen zint de Nederlandse investeerder Martijn Rozenboom – een oude bekende bij FNG – op een overname, terwijl aandeelhouders zinnen op een rechtszaak.
Activiteiten (tijdelijk?) stopgezet
De vier curatoren, die maandag zijn aangesteld voor het failliete FNG, kunnen pas vandaag met de banken spreken. Daardoor blijven alle winkels voorlopig gesloten, maar ligt tot nader order ook alle logistiek stil bij de Brantano-moeder. Sinds vandaag zijn de online activiteiten eveneens opgeschort.
Test-Aankoop raadde maandagavond al af om nog online bestellingen bij dochterketens van FNG. “De kans dat de bestellingen effectief worden geleverd of dat je je geld terugkrijgt, is zeer klein”, aldus de consumentenorganisatie tegenover VRT. De curatoren willen evenwel zo snel mogelijk weer kunnen heropenen, om zo nog liquide middelen binnen te halen. Een van de vier curatoren, Nick Peeters, deed overigens eerder al retailervaring op met het faillissement van Free Record Shop.
Het consortium rond Dieter Penninckx en een groep Vlaamse ondernemers blijft ondertussen pogingen doen om (delen) van de failliete groep in handen te krijgen. ABN Amro zou vorige week een veto hebben uitgesproken over die overnamedeal, volgens De Standaard niet omwille van de aanwezigheid van Dieter Penninckx maar door die van de Nederlander Martijn Rozenboom.
Aandeelhouders zinnen op rechtszaak
De naam Rozenboom dook eerder al op bij FNG: als retailinvesteerder was hij betrokken bij de overname van Miss Etam, maar hij stelde ook Rens van de Schoor, gewezen topman voor FNG in Nederland, aan voor het beheer van McGregor. Die keten kocht hij uit het faillissement op, maar een doorstart mislukte uiteindelijk. Rens van de Schoor nam eerder in eigen naam ketens zoals Miss Etam en Expresso over, om ze dan te saneren en in te laten lijven door FNG. Hij zorgde ook de Amsterdamse beursnotering van de Belgische groep.
Nu het plan van het consortium mislukt is, lijkt Rozenboom op eigen houtje een bod te overwegen op de failliete groep. Er is 50% kans dat de investeerder ervoor gaat, zegt hij zelf tegenover De Standaard, maar hij zoekt dan wel nog een verantwoordelijke voor het management. Als er een bod komt, is dat wellicht op het geheel van FNG in België. “Het is zinvoller alles aan één partij te verkopen”, zegt Rozenboom over het kluwen van tientallen vennootschappen.
Verschillende (grote) aandeelhouders van FNG en een aantal obligatiehouders bekijken van hun kant juridische stappen tegen de omgevallen modeholding, bericht De Tijd. Hoewel het aandeel nog op de beurs blijft noteren na het faillissement, is dat nu vooral een lege huls geworden. De vennootschap bevat immers alleen nog maar het Zweedse Ellos. De kans dat de aandeelhouders en beleggers hun geld ooit terugzien, is minimaal. Het advocatenkantoor SQ Law is bezig met een vooronderzoek.