Verschillende ondernemers, waaronder Wouter Torfs en Emiel Lathouwers, zouden samen kandidaat zijn om (een deel) van het failliete FNG over te nemen. Ze zouden een euro hebben geboden voor de Benelux-afdeling, maar stuiten op tegenkanting van de banken.
Consortium van oude bekenden
Nog vandaag hoopt voormalig CEO en medeoprichter Dieter Penninckx een mededeling te kunnen doen over een (gedeeltelijke) doorstart van de failliete modegroep, zegt hij aan Business AM. Penninckx zou een consortium van huidige aandeelhouders overtuigd hebben om een bod te doen op de Benelux-poot van de Brantano-moeder.
Het consortium zou één euro veil hebben voor de Belgische en Nederlandse activiteiten, maar nemen er dan wel de 260 miljoen euro aan bankschulden van de groep over. Ze hopen dat de banken flink wat van de schulden kwijtschelden, maar daar wringt het schoentje: de banken gingen niet in het verhaal mee en vroegen eerst een onafhankelijke waardebepaling van het bedrijf, zegt de woordvoerder van FNG. Aangezien er op dit moment nog steeds geen goedgekeurde jaarrekening is voor 2019, ligt die waardering erg moeilijk.
Wrevel over stichter
Ook is er nog onduidelijkheid over welke rol de opgestapte CEO Dieter Penninckx zou spelen. Momenteel loopt intern in het bedrijf forensisch onderzoek naar de drie oprichters, nadat de beurswaakhond waarschuwde voor mogelijke fraude. De vakbonden hadden het eerder al over een volledige vertrouwensbreuk ten aanzien van de vroegere bedrijfsleiders.
De deelnemers aan het consortium, zoals ze in De Standaard genoemd werden, zijn Wouters Torfs (die ook Brantano mee kocht), Emiel Lathouwers, Guido De Vos (oprichter CKS) en financier Jos Sluys. In een reactie tegenover De Tijd ontkent Wouter Torfs de plannen echter stellig: het nieuws klopt niet en berust op pure speculatie, aldus de ondernemer. Ook Lathouwers ontkent betrokken te zijn. FNG zelf zei nochtans, in de marge van het aangekondigde faillissement, dat het nieuws wel degelijk klopt.