Prejudiciële vraag bracht geen duidelijkheid
De Commissie stuurde België in maart van dit jaar al een aanmaning om de wetgeving in overeenstemming te brengen met de richtlijn, maar ons land gaf geen gehoor aan die oproep. Daarom trekt de Commissie nu naar het Hof in Luxemburg.
In juli van dit jaar boog dat Hof zich al eens over een prejudiciële vraag van de Rechtbank van Koophandel van Dendermonde over de sperperiode, in een zaak rond kledingketen ZEB. Het Hof stelde toen dat de nationale rechter moet uitmaken of de regel dient om de consument te beschermen. Is dat het geval, dan is de sperperiode strijdig met de Europese regels.
Beschermt ze daarentegen de handelaars tegen oneerlijke concurrentie (zoals Unizo en NSZ stellen), dan is er geen vuiltje aan de lucht. Maar de Dendermondse rechter heeft zich tot op vandaag nog niet uitgesproken.
Regering ziet zaak met vertrouwen tegemoet
De ontslagnemende federale regering is er rotsvast van overtuigd dat ze goede argumenten heeft om een sperperiode van drie weken te behouden. “Het klopt niet dat we geen gehoor hebben gegeven aan het advies van de Commissie, maar we hebben gewoon niet het antwoord gegeven dat ze wil horen. Wij zijn het niet eens met de interpretatie van de Commissie”, reageerde minister Sabine Laruelle (MR), bevoegd voor KMO’s.
Onder Europese druk had de regering vorig jaar al beslist om de sperperiode terug te brengen van zes tot drie weken en ze te beperken tot kledij, lederwaren en schoenen. “We zijn ervan overtuigd dat we de nodige juridische argumenten hebben om die drie weken te behouden en de regering zal die beslissing collegiaal verdedigen bij het Hof”, bevestigt ook minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open Vld).
De overheid ziet alvast geen problemen voor de komende winterkoopjes, waarvan de sperperiode op 6 december start. En ook de sperperiode voor de zomersolden komt niet meteen in het gedrang, want eens de Commissie het dossier effectief inleidt bij het Hof, duurt het gemiddeld nog 12 maanden alvorens er een arrest komt.
Unizo spreekt van “roekeloze procedure”
“We zijn niet verrast, maar deze procedure is roekeloos. Het is niet aan de Europese Commissie om het Hof van Justitie politiek onder druk te zetten”, reageert ondernemersorganisatie Unizo en de bij haar aangesloten federatie Mode Unie.
“In een recente beschikking liet het Europees Hof immers al verstaan dat het de nationale – in dit geval dus Belgische – rechter toekomt om te oordelen of de sperperiode is ingegeven vanuit consumentenbescherming dan wel met het doel om de eerlijke concurrentie tussen handelaars te vrijwaren. Beschermt ze de consument niet, dan blijft ze geldig.”