Europa wil concrete maatregelen nemen om de overproductie en overconsumptie van kledij en schoeisel tegen te gaan. De strengere regels passen in de Green Deal, die de Europese Commissie vorig jaar presenteerde.
Minder afval, meer hergebruik
“Grote hoeveelheden kleding van minderwaardige kwaliteit verkopen tegen lage prijzen”. Zo definieert de Europese Commissie “fast fashion”, een fenomeen dat de Commissie wil verbannen uit de EU. Het is een kaakslag voor heel wat grote moderetailers, zoals Zara en H&M, die hun imperium net op fast-fashion hebben gebouwd. De modemarkt wordt vandaag zelfs gedomineerd door fast-fashionspelers.
Europa wil nog voor de zomer strengere regels voorstellen. Producten moeten dan met name bestaan uit zoveel mogelijk gerecycleerde vezels en vrij zijn van gevaarlijke stoffen. Ze moeten duurzamer, makkelijker te hergebruiken en te recycleren zijn. In de ganse productieketen moeten mensenrechten, sociale rechten, arbeidsrechten, het milieu en dierenwelzijn worden gerespecteerd.
Verbod op weggooien
Daarnaast wil de EU dat ongebruikte of geretourneerde textielartikelen niet langer worden vernietigd en dat microplastics en microvezels zo weinig mogelijk in de natuur terecht komen. De Commissie wil ook een einde maken aan greenwashing, door consumenten beter te informeren en “groene claims” beter te gaan reguleren.
Europees parlementslid Delara Burkhardt vind dat het tijd is om actie te ondernemen, want “als we de markt zichzelf laten reguleren zullen bedrijven mens en natuur blijven uitbuiten. De EU moet producenten kunnen verplichten om duurzamer te werken.” In maart vorig jaar stelde de Commissie al de EU-strategie voor duurzaam en circulair textiel voor, waarmee de Europese Green Deal wordt vertaald naar de textielsector.