Pearle-moeder GrandVision hoeft geen corona-informatie te delen met EssilorLuxottica. De optiekgroepen liggen in de clinch over hun fusie, maar deze poging om onder de overnamedeal uit te komen, lijkt mislukt.
Inval loopt met sisser af
EssilorLuxottica trekt aan het kortste eind in het kortgeding dat de optiekgroep had aangespannen tegen overnamedoelwit GrandVision. Die laatste zou tijdens de coronacrisis een ander beleid zijn gaan voeren en daarover onvoldoende met zijn overnemer hebben gecommuniceerd, beweert de Frans-Italiaanse groep. Een wijziging van strategie zou immers indruisen tegen de koopvoorwaarden, en mogelijk dus reden geven tot ontbinding van de deal.
Om de koerswijziging aan te tonen, spande EssilorLuxottica een kortgeding aan en liet het kopies maken van alle administratie bij GrandVision en hoofdaandeelhouder HAL. Zelfs de smartphones van de medewerkers op het hoofdkantoor werden daarbij naar verluidt doorzocht.
Vissen naar overtredingen
Hoewel de zo verkregen informatie nu door een onafhankelijke, derde partij wordt bewaard, noemde de rechter de inval van EssilorLuxottica een visexpeditie, waarbij maar in het wilde weg wordt gezocht naar informatie in de hoop iets bezwarend te vinden. De overnemer krijgt dan ook geen inzage in de bedrijfsgevoelige informatie, besliste de rechtbank volgens NOS.
Gesterkt door de uitspraak, reageerde GrandVision alvast nog steeds door te willen gaan met de voorziene fusie, die de brillenverkoper liefst 5,5 miljard euro in het laatje moet brengen. Al hoopte de tot wanhoop gedreven Pearle-eigenaar tijdens de hoorzitting eerder nog dat EssilorLuxottica zou weglopen van de deal, maar dan wel een afkoopsom van 400 miljoen euro zou betalen. Momenteel loopt nog een arbitragezaak, ditmaal aangespannen door HAL en GrandVision, om zeker te zijn dat de fusie-afspraken worden nagekomen.