Esprit blijft verder wegglijden: zowel de omzet als de winst kregen klappen in het afgelopen boekjaar. Toch ziet de modegroep tekenen dat de herstructureringen en vele winkelsluitingen hun vruchten afwerpen.
Jaar van sluitingen en afboekingen
Esprit zag de omzet in het voorbije boekjaar met 12,9% terugvallen, goed voor een totaal van 12.932 miljoen Hongkong dollar (bijna 1,5 miljard euro). De daling zou echter door winkelsluitingen komen: de totale verkoopoppervlakte daalde met liefst 14,3% ten opzichte van een jaar eerder.
In het boekjaar tot 30 juni zakte de brutowinstmarge met 1,1% naar 50,3%, volgens het bedrijf vooral door het afbouwen van de voorraden. Het nettoverlies kwam neer op 2.144 miljoen Hongkong dollar (247,5 miljoen euro), ten gevolge van eenmalige afboekingen van herstructureringskosten. Die uitzonderlijke kosten bedroegen 1.493 miljoen Hongkong dollar (172,3 miljoen euro).
“Veel gezondere kostenstructuur”
De liquidaties van zowel voorraden als slecht presterende winkels maken allemaal deel uit strategisch plan van de modegroep, dat in november 2018 is gelanceerd. Esprit heeft zich toen tot doel gesteld om binnen de twee jaar twee miljard Hongkong dollar aan besparingen door te voeren en de winstmarge binnen de drie jaar met 3 tot 5 procentpunten te verbeteren.
Sinds de start van het strategisch plan (en zijn komst) is er een aanzienlijke verbetering te zien, klopt CEO Anders Kristiansen zichzelf op de borst. Esprit heeft vandaag een veel gezondere kostenstructuur, aldus ook CFO Thomas Tang.
Niet alleen zakten de operationele kosten met 16,6% dankzij besparingen in personeel, winkels en marketing, de omzetdalingen verminderen ook elk kwartaal. Er is dus sprake van een positieve evolutie in de verkoopcijfers. Ook de daling van de brutowinst verminderde in de tweede jaarhelft, omdat de keten minder kortingen en prijsverminderingen moest doorvoeren.
Wholesale keldert in Benelux
In afwachting van verbetering deelt ook de Benelux in de klappen: Esprit heeft er omgerekend een omzet van bijna 190 miljoen euro gehaald, 14,6% minder dan een jaar eerder. In de eigen winkels zakte de omzet met 11,1%, wholesale zakte de verkoop zelfs met 28% – waarmee het ook de volledige wholesale-omzet van de groep flink naar beneden trekt.
In Nederland eindigde Esprit het boekjaar met 24 eigen winkels, in België met 21 vestigingen. Recent raakte nog bekend dat vijf franchisewinkels in Nederland sluiten wegens het faillissement van een franchisenemer. In België sloot de modeketen zelf twee winkels, waardoor de verkoopoppervlakte er 12% is gedaald. Op vergelijkbare basis zakte de Belgische omzet nog met 4,4%.