FNG mag e-commerceplatform Ellos (voorlopig) toch houden: de modegroep, vroeger ook eigenaar van Brantano, betaalt de misnoegde ex-eigenaar Nordic Capital 100 miljoen euro. Samen zorgen ze voor een doorstart.
Schikking van 100 miljoen
Er is toch al één partij minder die Ellos, het laatste juweel op de kroon van FNG, opeist: met vroegere eigenaar Nordic Capital is een dadingsovereenkomst bereikt. FNG belooft Nordic Capital, weliswaar in de toekomst, een bedrag van 100 miljoen euro te betalen: 60 miljoen euro van de koopsom die nog open stond en 40 miljoen euro voor “de openstaande vorderingen met betrekking tot de overnamedocumenten”, zo maakt de ex-Brantanomoeder bekend.
Op die manier komt een einde aan het aanslepende juridische geschil, waarbij Nordic Capital na het faillissement van FNG nog geld eiste die het bij de overname nooit had gezien. Alleen zit FNG vandaag nog steeds in erg nauwe schoentjes, met zowel de banken als gedupeerde beleggers die eveneens hun deel van de koek claimen. Om 100 miljoen euro te kunnen ophoesten is daarom een “strategische kapitaalherziening” afgesproken: met de steun van Nordic Capital gaat Ellos voor een doorstart.
Uitstel van betaling
De doorstart moet Ellos de “best mogelijke setting, kapitaalstructuur en mogelijkheden voor toekomstige en verdere expansie” bieden, klinkt het. Zowel de uitstaande kredietlijn van Ellos Group als de uitstaande bedragen onder de vorm van “senior secured bonds” zouden gewaarborgd blijven. Pas als deze schulden zijn geherfinancierd, of terugbetaald, hoeft FNG de 100 miljoen aan Nordic Capital uit te betalen.
Bij FNG is de opluchting groot. CEO Paul Lembrechts beklemtoont dat Ellos als e-commercespeler, dankzij corona, vorig jaar een recordomzet boekte van zo’n 316 miljoen euro. “Na een sterk jaar in een groeiende markt zullen de strategische opties worden herzien”, aldus Lembrechts. “Met deze dading kunnen we onze tijd en inspanningen nu volledig wijden aan de verdere ontwikkeling van de winstgevende en financieel solide activiteiten van Ellos Group.” De overeenkomst moet wel nog de goedkeuring krijgen van de Belgische rechtbanken, wat binnen de twee weken zou gebeuren.