Een groep modeontwerpers en -labels, onder leiding van Dries Van Noten, roept in een open brief op om de mode-industrie grondig te hervormen: meer dan ooit blijkt de nood aan een simpelere en zo ook duurzamere modebusiness, klinkt het.
Kans voor fundamentele verandering
Dries Van Noten nam het voortouw in een reeks (online) gesprekken met andere modeontwerpers en topmanagers over de toekomst van de mode-industrie. Het initiatief mondt nu uit in een open brief aan de mode-industrie, met een oproep om de sector concreet en per direct te hervormen. Bij de ondertekenaars zitten grote namen, zoals Acne Studios, Jil Sander en Tory Burch, maar ook hoofden van luxewarenhuisketens zoals Nordstrom, Harvey Nichols en Selfridges.
Hoewel het huidige klimaat uitdagend is, zien de ondertekenaars het ook als een opportuniteit voor “een fundamentele en welgekomen verandering” die de sector zal vereenvoudigen. Zo zal de modebranche – zo hopen ze – zowel sociaal als ecologisch duurzamer worden, en uiteindelijk ook meer in lijn met de noden van klanten.
Giorgio Armani lanceerde al een soortgelijke oproep aan het begin van de coronacrisis en voegde ook al daad bij woord: zijn zomercollectie blijft dit jaar alvast tot in september in de winkels hangen. Wellicht zal Armani de komende tijd ook minder tussenseizoenscollecties presenteren.
Minder koopjes, minder vervuiling
Die seizoenen en flows zijn ook voor de groep achter Dries Van Noten een eerste belangrijk werkpunt. Liefst al in het herfst- en winterseizoen van 2020 willen ze ervoor zorgen dat wintercollecties weer in de winter vallen (augustus tot januari) en dat lente- en zomercollecties ook tijdens die seizoenen worden gepresenteerd (februari tot juli). Daarbij willen ze ook een meer evenwichtige verdeling van de leveringen, zodat er ook tijd blijft om mensen te laten uitkijken naar nieuwe items. Kortingen willen ze dan ook beperken tot twee maal per jaar, aan het einde van elk seizoen.
Ook aan de duurzaamheid willen ze werken, door minder onnodige artikelen te produceren, minder overtollige stoffen en voorraad te houden, minder te reizen, modeshows te herbekijken en ook meer met digitale showrooms en “creatieve persoonlijke interacties” te werken als het erop aankomt de kleren aan de man te brengen.
“Door samen te werken, hopen we onze industrie in staat te stellen om meer verantwoordelijkheid te nemen voor de impact op onze klanten, op de planeet en op de modegemeenschap, en de magie en creativiteit terug te brengen die mode zo’n belangrijk onderdeel van onze wereld heeft gemaakt”, klinkt het besluit.