De coronacrisis is nog niet achter de rug, vreest Frédéric Helderweirt van e5 Mode. De kledingketen maakt een doorstart en gelooft in haar concept, maar ziet nog problemen op de modesector afkomen in de volgende maanden.
“Uitdaging van velen”
Het einde van de coronacrisis is nog niet in zicht, denkt Frédéric Helderweirt, sinds eind december eigenaar en topman van e5 Mode. De modeketen vroeg in april, in volle lockdown, bescherming tegen schuldeisers en mag nu een doorstart maken. De al geplande herstructurering wordt zo versneld uitgevoerd, vertelt Helderweirt aan HLN.
e5 Mode is tot nu toe een kwart van zijn jaaromzet kwijt door de coronapandemie. In maart en april viel de omzet van de kledingketen met 20 miljoen euro terug, terwijl e-commerce voor de formule – die mikt op vrouwen boven de 40 – beperkt blijft: de webshop zorgde tijdens de lockdown voor een omzet van 10 à 15%.
“Mijn uitdaging is die van velen in de sector en ik kan me niet indenken dat het overal zal lukken. Er komen nog problemen op ons af. De aanvoerketen blijft heel krakkemikkig door corona. Dat virus zwerft nog rond en op heel wat plaatsen zijn fabrieken en winkels nog gesloten”, aldus Helderweirt, die ook problemen met de leveringen uit Azië ervaart.
Geloof in formule overeind
Ondertussen zijn de winkels weliswaar weer open en is het reorganisatieplan goedgekeurd. Dat bestaat onder andere uit een schuldvermindering – volgens HLN verliezen schuldeisers twee derde van openstaande bedragen – en is met de vakbonden uitstel van het vakantiegeld en de bonussen voor het personeel onderhandeld.
Zoals eerder al aangekondigd, gaan ook alle Waalse vestigingen dicht. De beperkte aanwezigheid daar met twaalf winkels maakte het volgens Helderweirt duur qua marketing en logistiek. Bovendien zag ook e5 Mode dat de consument in Wallonië minder interesse heeft in het middensegment: de voorkeur gaat er ofwel naar discount ofwel naar merkkleding uit.
In Vlaanderen zijn vandaag een “handvol” van de 56 vestigingen verlieslatend. Het concept met “toegankelijke locaties en persoonlijke service” werkt er volgens Helderweirt, zeker nu consumenten in coronatijden de veiligheid van baanwinkels opzoeken. “Ik geloof er nog even hard in als eind vorig jaar. e5 Mode neemt in het Vlaamse retaillandschap volgens mij een unieke positie in”, aldus de topman.
Aankoopcentrale FNG valt weg
Het bedrijf zoekt daarbij nog een of meerdere investeerders. Van bij het begin werd de naam FNG genoemd, gezien de banden tussen Helderweirt en de directie van de eveneens reorganiserende modegroep, maar dat blijft de ondernemer ontkennen. Door de moeilijkheden bij FNG vallen nu evenwel ook de plannen om in te kopen via het aankoopplatform van de Brantano-moeder in het water.
e5 Mode moet nu zelf op zoek naar leveranciers voor de volgende zomercollectie. Toch gaat Helderweirt de verdediging van FNG en zijn – net vervangen – top aan: “corona heeft ons allemaal overvallen” en het “verhaal lijkt mij genuanceerder dan wat er nu allemaal verschijnt”, klinkt het.