Door de coronacrisis dreigt Bangladesh, ‘s werelds grootste kledingproducent na China, bijna zes miljard euro aan exportinkomsten te verliezen. Miljoenen banen komen op de helling te staan, omdat de grote moderetailers hun bestellingen annuleren.
Zes miljard dollar kwijt
“Hoe lang kunnen we dit volhouden?”, verzucht Siddiqur Rahman, een mode-exporteur uit Bangladesh die onder meer aan H&M en Walmart levert, tegenover Business of Fashion. De situatie in het land met liefst vier miljoen textielarbeiders is dramatisch, bevestigen ook andere spelers in de sector.
Naar schatting dreigt zes miljard aan uitvoerinkomsten verloren te gaan, nu al de grootste merken en retailers hun bestellingen opschorten of annuleren. Dagelijks loopt het aantal annulaties nog verder op, zeggen de plaatselijke sectororganisaties en producenten. Veel fabrieken zullen de deuren moeten sluiten, als deze trend aanhoudt.
Alle orders tot juli geschrapt
Volgens de nationale vereniging voor breigoedfabrikanten zijn alle orders tot juli geannuleerd of opgeschort, maar ook die opgeschorte orders zullen uiteindelijk worden geannuleerd. Het duurt immers drie maanden voor bestellingen geleverd worden, dus als retailers hun orders niet gauw laten doorgaan, is het te laat.
De federatie zegt nu al zowat drie miljard euro kwijt te zijn door de coronacrisis, maar dat zal dus nog verder oplopen. Bij BGMEA, een ander sectorverbond met 1048 aangesloten fabrieken, zijn haast even veel bestellingen in de wacht gezet of geannuleerd. De banen van zowat twee miljoen arbeiders zijn er in gevaar.
Nationale ramp
Primark bevestigt dat het bij de modelabels hoort die bestellingen annuleert. Er is nu al zoveel voorraad die niet verkocht kan worden, klinkt de redenering, dat het helemaal geen zin heeft om nog extra – onverkoopbare – voorraad in te slaan. De retailer zegt momenteel 807,82 miljoen dollar (zowat 740 miljoen euro) per maand te verliezen.
Omdat kleding goed is voor 84% van alle export in Bangladesh, kan de situatie uitgroeien tot een nationale ramp. Eerste minister Sheikh Hasina heeft een steunpakket van 540 miljoen euro uitgevaardigd om getroffen arbeiders mee te betalen. De kledingsector noemt de maatregelen echter onvoldoende.