Modebedrijven voeren massaal ontslagen door ten gevolge van de coronacrisis: bij de Deense groep Bestseller vallen minstens 750 ontslagen, H&M vreest zelfs tienduizenden banen te moeten schrappen.
Tijdelijke werkloosheid niet genoeg
In Denemarken ziet de modegroep boven Vero Moda, Only en Jack&Jones zich genoodzaakt 750 medewerkers te ontslaan. De groep heeft te kampen met liquiditeitsproblemen en forse omzetdalingen door de coronacrisis. In eerste instantie vallen de ontslagen op de thuismarkt, maar eigenaar Anders Hoch Povlsen verwacht dat ook het buitenland volgt.
Voor de meeste overige medewerkers maakt Bestseller gebruik van een tijdelijke steunmaatregel van de Deense overheid: 2400 van de 4400 werknemers, voornamelijk diegenen die in de retailtak werken, mogen tot ten laatste 9 juni thuisblijven en Bestseller hoeft zelf slechts ongeveer een kwart van hun salaris te betalen.
“Het ergste verwachten”
“Het steunpakket van de overheid is een goed instrument en we hebben het aantal ontslagen in ieder geval kunnen beperken. Desalniettemin betreur ik het dat het nodig is om afscheid te nemen van zeer getalenteerde en trouwe collega’s. De komende vier tot acht weken zullen bepalen hoe de toekomst eruit ziet”, zegt oprichter en CEO Povlsen volgens Textilwirtschaft.
De topman verwacht dat de crisis echter nog langer zal aanslepen dan de meeste mensen denken. “We verwachten het ergste in de komende acht tot twaalf weken. De Corona-crisis is veel erger dan de financiële crises, want toen waren er immers consumenten”, aldus Povlsen. “We bevinden ons in een situatie waarin we niet weten wat onze voorraden en vorderingen waard zijn. We hebben geen andere keuze dan het ergste te verwachten”, vervolgt hij nog.
Bestseller is niet alleen met dat gevoel: H&M vreest tienduizenden medewerkers te moeten ontslaan. Door de coronacrisis zijn momenteel al 3441 van de 5062 winkels dicht en zoekt naar oplossingen om de financiële gevolgen te kunnen dragen. Een van de eerste opties die het modebedrijf bekijkt, is tienduizenden tijdelijke arbeidskrachten te laten gaan. Als de crisis echter aanhoudt, komen ook vaste jobs op de helling te staan.