Drie paar namaakschoenen
De uitspraak slaat op een actie die Cora in april 2010 voerde. De keten maakte toen reclame met een lot sportschoenen van Converse tegen verminderde prijs, waarop een vertegenwoordiger van distributeur Kesbo in de vestiging van Rocourt veertien paar schoenen ging kopen om ze op hun authenticiteit te kunnen controleren. Daarbij bleek dat drie paren namaak waren. Later onderging een lot dat werd gekocht bij Cora in Anderlecht eenzelfde lot.
Converse vroeg daarop de blokkering van de resterende stock van 8.359 paar schoenen. Daarvan werden 57 paar uitgekozen voor controle, wat tot de ontdekking van 51 namaak-exemplaren leidde. Hierop vorderde Converse de vernietiging van de stocks en een schadevergoeding voor de reeds verkochte schoenen.
Eis en tegeneis
Cora betwistte de beschuldiging van namaak. Volgens de advocaten van de warenhuisketen uit de groep Louis Delhaize was Converse er alleen op uit om de verkoop van zijn schoenen via een grootwarenhuis te verhinderen. Ze dienden daarop een tegeneis in van 10.000 euro plus 83.590 euro, gebaseerd op 10 euro waardevermindering per paar schoenen.
De rechter vond de namaak niettemin bewezen en gaf de Amerikanen deels voldoening, al hadden de Amerikanen aanvankelijk provisioneel 374.000 euro aan schadevergoeding plus intresten gevraagd. Ook de nagemaakte schoenen in de resterende stock moet worden vernietigd. Een expert zal de selectie tussen goede en slechte schoenen maken op kosten van Cora.